Primeres vacunes contra la Covid-19 a Espanya: punt d'inflexió en la pandèmia
- TEMA:
- Vacunes
Comença de manera simbòlica la campanya de vacunació contra la Covid-19. Deu mesos després de detectar-se el primer cas a l'estat espanyol, s'estan a punt d'administrar les primeres dosis.
La primera vacuna de Pfizer BioNTech l'ha rebut a les 9 del matí la persona més gran de la residència Los Olmos, de Guadalajara, a Castella-la Manxa. Es tracta d'una dona de 96 anys, Araceli Rosario Hidalgo.
En aquest centre també s'ha vacunat la treballadora més jove, Mónica Tapias, una auxiliar d'infermeria de 48 anys. Ha rebut la dosi de forma voluntària i després d'haver signat el consentiment corresponent per poder ser immunitzats.
Després de rebre les primeres dosis, totes dues han animat la població a vacunar-se. "A veure si ens portem bé i aconseguim que el virus se'n vagi", ha dit la dona gran després d'assegurar que no ha sentit cap picor ni molèsties quan li han administrat la vacuna.
La sanitària vacunada ha lamentat que molta gent gran, alguns en aquesta residència, "no hagin arribat a temps" per a la vacuna.
El president espanyol, Pedro Sánchez, ha destacat que el dia d'avui suposa un punt d'inflexió cap a una "nova etapa esperançadora" en un dia per a la "confiança".
Catalunya ha començat a l'Hospitalet de Llobregat
Serà una escena que al llarg d'aquest diumenge s'anirà repetint a residències de gent gran d'arreu d'Espanya.
Aquest diumenge, a les 12, s'ha posat la primera vacuna a Catalunya. Les vacunes han fet nit a Guadalajara, on es van emmagatzemar les primeres dosis de Pfizer que han arribat les darreres hores.
Les dosis de la vacuna van arribar aquest dissabte, des de Bèlgica. Des d'aquest punt, i sempre sota un fort control policial, s'han distribuït a totes les comunitats autònomes. A les Balears i a les Canàries així com a Ceuta i Melilla s'han fet arribar en avió amb el suport de l'exèrcit.
El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha destacat que totes les comunitats autònomes tenen ja les vacunes i que aquest diumenge se n'han repartit 9.700 dosis. Illa ha destacat que "és el principi de la fi" per "derrotar el virus" i immunitzar tots els espanyols, que és l'objectiu final que ha destacat. El ministre ha tornar a demanar "prudència i que es mantingui la guàrdia alta" en els mesos que queden fins a aconseguir-lo.
La vacuna de Pfizer
La vacuna de Pfizer requereix dues dosis, que s'han de posar amb 21 dies de diferència. Les dosis s'han de conservar a una temperatura de 70 graus sota zero i, un cop perden la ultracongelació, s'han d'administrar abans de 5 dies.
El transport de les vacunes es fa en contenidors frigorífics amb sensors tèrmics que controlen la temperatura en tot moment i amb un GPS per saber on són i quan arriben al seu destí.
Tret de sortida a tot Europa
Les d'avui són les primeres vacunes. A partir de dilluns aniran arribant a Espanya unes 350.000 dosis setmanals. Es tracta d'un procediment similar a la resta de països de la Unió Europea, on aquest diumenge també comença la campanya en residències i per a personal sanitari.
A banda d'Alemanya, Hongria i Eslovàquia que es van avançar aquest dissabte, la República Txeca, França i Itàlia s'hi han afegit avui, data marcada per Brussel·les en un intent de coordinar la vacunació dels seus socis.
La previsió és que en les properes dotze setmanes es pugui completar la immunització en 2,29 milions de persones, que seguirà amb la resta de la població, per l'ordre establert en els 15 grups de vacunació de la Covid en què s'ha dividit la població.
L'arribada de les vacunes ha coincidit amb la confirmació dels primers casos de la nova variant britànica del coronavirus en ciutadans espanyols que han viatjat des del Regne Unit.
- ARXIVAT A:
- Vacunes Coronavirus