Soldats ucraïnesos inspeccionen armes i munició a la regió de Sumi (Reuters/Exèrcit ucraïnès/Irina Ribakova)

Principi d'acord a la UE per armar Ucraïna amb els beneficis dels diners embargats a Rússia

Els ambaixadors comunitaris arriben a un primer pacte, que necessita l'aprovació dels ministres dels 27, per destinar a defensa uns fons que, en un principi, havien de servir per a la reconstrucció del país
Enllaç a altres textos de l'autor

Jordi Baró

Corresponsal de Catalunya Ràdio a Brussel·les

@jordibaro
Actualitzat
TEMA:
Ucraïna

La Unió Europea ha obert una nova via per reforçar la defensa d'Ucraïna. Després de mesos de negociacions, hi ha un primer acord comunitari per enviar a Kíiv, aproximadament, 3.000 milions d'euros bloquejats a Rússia.

Són els diners que cada any generen en beneficis els actius congelats del Banc Central de Rússia des de l'inici de la guerra.

En una piulada a la xarxa social X (antiga Twitter), la presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen, ha celebrat l'acord, subratllant que "no hi pot haver un símbol més fort ni un millor ús d'aquests diners que el de fer d'Ucraïna i del conjunt d'Europa un lloc més segur per viure".


Canvi de rumb

Poc després de la invasió russa d'Ucraïna, l'any 2022, el G7 va acordar congelar aquests milers de milions d'euros generats pels fons provinents del règim de Putin. Des d'aleshores, tant els estats que pertanyen a aquest grup com els de la Unió Europea han debatut intensament sobre si s'havien de fer servir per ajudar el govern de Volodímir Zelensky i de quina manera ho havien de fer.

En un principi, la intenció era destinar aquests diners a finançar tasques de reconstrucció d'Ucraïna, però, davant la preocupació per l'evolució de la guerra, es va reformular la proposta.

Instructors d'armament a la ciutat ucraïnesa de Lviv (EFE/Borja Sánchez Trillo)

Finalment, la UE ha optat per dedicar el 90% d'aquesta quantitat a la compra d'armament per a Kíiv. El 10% restant mantindrà el seu objectiu inicial i servirà per ajudar en la reconstrucció i les reformes que el país ha de fer en el camí per integrar-se a la Unió Europea.

La dificultat última de la negociació ha estat per la postura de Bèlgica, el país on estan dipositats aquests fons, i el percentatge que cobra per la gestió dels actius.

L'acord d'aquest dimecres s'ha tancat per part dels ambaixadors i l'hauran d'aprovar ara els ministres dels 27. La intenció de Brussel·les és poder fer el primer pagament a Ucraïna durant el mes de juliol.

ARXIVAT A:
Ucraïna Rússia Unió Europea
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut