Roger Español en una imatge d'arxiu (ACN/Pol Solà)

Processen Roger Español i 4 policies, entre ells l'escopeter que li va buidar l'ull l'1-O

Les diligències tenen en compte el testimoni i les denúncies contra els agents, que, segons el jutge, van incomplir totes les mesures de seguretat en l'ús de material d'antiavalots
Actualitzat
TEMA:
Referèndum 1-O

Roger Español, el militant independentista a qui una bala de goma va provocar la pèrdua d'un ull en les càrregues policials de l'1-O, és a un pas del judici després que el jutjat d'instrucció número 7 de Barcelona n'ha dictat el processament pel delicte d'atemptat contra agents de l'autoritat.

En la mateixa interlocutòria també es processen quatre agents de la Policia Nacional per delictes de lesions a diversos ciutadans. En aquest sentit, el jutge Francisco Miralles assegura que el policia va incomplir totes les mesures de seguretat sobre la utilització de material d'antiavalots.

Entre els agents que apareixen a les diligències hi ha l'escopeter que va disparar a Español i el màxim responsable de l'actuació policial, que va ordenar l'ús de bales de goma.

En la causa es tenen en compte les denúncies als agents i, a banda dels testimonis d'afectats i dels cossos policials, l'escrit fa constar les "abundants gravacions dels fets" en què apareix tant l'actuació a l'escola Ramon Llull, investigada en una altra causa, com la retirada dels efectius de la Policia Nacional, que va topar amb les accions de protesta d'un gran nombre de persones.

Conducta policial i material antidisturbis

En el desplegament dels raonaments jurídics, el jutge Francisco Miralles subratlla que, si bé és veritat que la Policia Nacional, conjuntament amb la Guàrdia Civil i els Mossos d'Esquadra, tenia la consigna d'impedir que el referèndum es portés a terme, tancar els col·legis i requisar el material, en aquesta tasca els agents s'havien de regir "pels principis de congruència, oportunitat i proporcionalitat".

El magistrat també es refereix a una circular de la Direcció General de Policia del 3 de setembre de 2013 sobre l'ús de material antidisturbis "referida únicament a artificis fumígens i lacrimògens i llançament de bales de cautxú", així com altres protocols del cos de la Policia Nacional sobre l'ús de la defensa i els escuts en les concentracions de persones.

L'exposició, revisant la normativa sobre l'actuació policial, porta el jutge a determinar que, tenint en compte la proporcionalitat, la conducta individual dels agents "ha d'impedir qualsevol pràctica abusiva, arbitrària i discriminatòria que comporti violència física o moral".

Els agents de la Policia Nacional contenen els votants a l'escola Ramon Llull de Barcelona l'1-O (ACN/Andrea Zamorano)

Aquest últim raonament porta el jutge a determinar que els agents processats van utilitzar les defenses en moments en què no era necessari, tenint en compte el comportament i les mediacions dels concentrats, i no van advertir de l'ús tan violent de la força.

En resum, en la interlocutòria es processa l'escopeter per no respectar els protocols de llançament de bales de goma, el cap de l'operatiu per ordenar-ne l'ús, un dels agents per utilitzar la defensa contra persones assegudes a terra i dos agents més per fer-ne ús de manera indeguda.

Alhora, no es processen altres agents denunciats ni altres escopeters. Alguns estan investigats per l'actuació directa a l'escola Ramon Llull. El jutge Miralles no descarta processar altres persones després de rebre una prova pericial avalada per l'Audiència de Barcelona.


"Llançament d'una tanca metàl·lica"

En la revisió dels vídeos aportats a la causa, segons el magistrat, "es pot apreciar amb molta claredat" com van passar els fets i que prèviament al tret que va rebre Roger Español i que va acabar buidant-li un ull, durant la retirada dels agents després d'intervenir a l'escola Ramon Llull, a la intersecció entre ells carrers Sardenya i Diputació, el processat "va envestir més d'una vegada els agents".

I, en concret, en un moment determinat, "llança una tanca metàl·lica a un agent i també dona una puntada de peu a una altra tanca, que topa per darrere amb un agent, sense que l'actuació causés directament una lesió concreta de cap dels dos".

Als cercles, l'escopeter i Roger Español en la càrrega a l'escola Ramon Llull l'1-O (CCMA)

Amb aquest argumentari, el jutge de processa Español, que, en el seu dia, arran de les greus lesions que li va provocar la bala de cautxú, va declarar que els agents s'havien acarnissat amb ell i altres persones la tarda de l'1-O.

El mateix relat basat en les imatges apel·la, alhora, a la pericial videogràfica realitzada, que fixa una distància del tret de l'escopeter de 14,12 metres, inferior a la mínima permesa per a casos realment excepcionals.

Per tot plegat, en una piulada a Twitter, Roger Español, puntualitzant, segons el seu parer, el que s'extreu de la interlocutòria reclama que "falta un informe dels Mossos on es recullen tots els trets efectuats contra mi", i, amb caràcter conclusiu sentencia: "M'imputen per atemptat contra l'autoritat, sense lesions a cap policia. I perquè alguna cosa havien de fer. 'A por ellos'"

 

 

ARXIVAT A:
Referèndum 1-O Judicial Policia Nacional
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut