Professionals sanitaris reclamen el 5% del sou retallat fa 10 anys arran de la crisi
La Generalitat proposarà dijous als sindicats que els fons extraordinaris de 30 milions d'euros es dediquin a una paga extraordinària per als sanitaris i col·lectius relacionats
Els hospitals continuen en una situació molt complicada provocada per la Covid-19. Aquest diumenge al vespre, professionals de diversos centres sanitaris catalans s'han unit a la protesta per reclamar el retorn del 5% del sou que se'ls va retallar el 2010 a conseqüència de la crisi econòmica.
Els sanitaris s'han concentrat davant l'Hospital Moisès Broggi, a Sant Joan Despí. Reclamen que, deu anys després, se'ls torni la part del sou retallada. El Parlament, però, va votar en contra d'una esmena que sol·licitava aquesta mesura.
El conseller de Polítiques Digitals i Administració, Jordi Puigneró. proposarà aquest dijous als sindicats que els fons addicionals previstos per a aquest any -uns 30 milions d'euros en total- es dediquin a una retribució extraordinària per als sanitaris i altres professionals que fan front a la Covid-19. Jordi Puigneró ho ha anunciat aquest dilluns -telemàticament- al Parlament.
Poder adquisitiu recuperat
"Creiem que necessiten aquest premi, -ha dit Puigneró- per aquest sobre-esforç que estan fent els sanitaris i membres d'altres col·lectius per a fer front a la Covid-19. Aquests diners, que estan destinats a altres objectius, els posarem sobre la taula de negociació amb els sindicats per tal que vagin orientats a aquesta compensació"
Per la seva banda, Christian Munné, president del comitè d'empresa de l'Hospital Moisès Broggi, afirma que és una "vergonya" que la recuperació del poder adquisitiu estigui encara pendent:
"Agraïm els aplaudiments de la ciutadania, dels polítics, però el que demanem són actes també, és a dir, actes de reconeixement que siguin retributius. Aquest 5% és vergonyós que encara l'estiguem patint. Bàsicament, el que demanem és la devolució d'aquest 5% perquè pràcticament empalmarem una crisi amb una altra, i creiem que això ho hem de mantenir."
En altres hospitals, con l'Hospital Clínic de Barcelona, els treballadors ja s'han manifestat diverses vegades. Els sanitaris van assumir que, amb la crisi econòmica, s'havien de descomptar aquests diners, però un cop han passat 10 anys ja no estan disposats a seguir sense aquest 5%.
Contenció de la despesa
Fa 9 anys, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya es va pronunciar a favor de la rebaixa del 5% dels sous dels professionals sanitaris que treballen al sector concertat català, aplicada com a resultat de la mesura de contenció de la despesa presa pel govern el 2010.
La sentència va considerar "correcta i ajustada a dret" la decisió de les patronals sanitàries catalanes de retallar el sou a aquests professionals, tot i no tenir les mateixes condicions laborals que els treballadors de la sanitat pública. Els sindicats van qualificar la sentència d'"absolutament discriminatòria".
Europa reparteix premis
La situació contrasta amb el que passa a alguns països europeus. A França, el personal sanitari que atén malalts de Covid cobrarà al maig més de 2.000 euros de compensació.
El president francés, Emmanuel Macron, ha promès als treballadors d'aquest sector un plus de 1.500 euros al qual se sumen les hores extres, que es pagaran amb una bonificació especial. Per a la resta de metges i infermeres, la prima serà de 600 euros.
El govern belga ha creat l'anomenat "bonus Covid-19", 1.450 euros que rebran els professionals de la salut i també els farmacèutics.
L'executiu de Viktor Orbán, per la seva banda, premiarà el sobreesforç dels sanitaris hongaresos amb una quantitat semblant: 1.400 euros.
- ARXIVAT A:
- SalutCoronavirus