Professors i estudiants universitaris, en vaga per la situació laboral i les taxes
Hi ha convocats professors universitaris de les públiques i alumnes, als quals demà se sumarà la resta de l'ensenyament públic
La jornada de vaga a les universitats catalanes ha deixat sense classes la Universitat Pompeu Fabra, que ha hagut de tancar dos dels seus campus. L'aturada és doble: dels estudiants, per reclamar una rebaixa de les taxes, i dels professors, per exigir millores laborals, especialment dels docents associats, que han estat l'origen de la protesta.
Es tracta de la primera de les dues jornades de vaga, que aquest dijous viurà el gruix de les mobilitzacions. Alguns alumnes ja s'han tancat a diverses facultats, aquesta nit, per reclamar principalment la rebaixa del 30% de les taxes. Uns 300 ho han fet a la facultat de Lletres de la UAB.
A les set del matí, els estudiants s'han dividit en grups per intentar impedir els accessos al campus. El seguiment a l'Autònoma ha estat majoritari, amb aules buides, però també, amb algunes excepcions, com a l'Escola d'Enginyeria, on s'han fet el 80% de les classes.
Laia Casas, portaveu del Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans, denuncia que "s'està produint un fenomen d'elitització de la universitat pública i de privatització. Gran part de la classe treballadora s'està quedant fora d'aquesta universitat degut precisament a aquest augment de les taxes".
Dia de vaga a la UAB. Uns 300 estudiants han passat la nit al campus. Ara s'organitzen en piquets. Demanen una rebaixa de les taxes pic.twitter.com/z6JOrR7Ycg
Miquel Jarque (@miqueljarque) 28 de novembre de 2018
Tancats dos campus de la UPF
A la Pompeu Fabra, una setantena d'estudiants s'han tancat per dormir-hi i han impedit l'inici de les classes. La universitat s'ha vist forçada a tancar, "per seguretat", els campus de Ciutadella i Poblenou fins a dos quarts de deu d'aquest dijous.
L'ocupació per la força i el bloqueig dels campus de la Ciutadella i del Poblenou per part d'alguns estudiants impedeix l'activitat acadèmica normal dels estudiants. Per poder garantir la seguretat de tothom, els campus no s'obriran amb normalitat fins demà 29 de nov. a les 9.30h
UPF Barcelona (@UPFBarcelona) 28 de novembre de 2018
Bon dia @UPFBarcelona, ens envieu els Mossos i tot i així preteneu criminalitzar el moviment estudiantil per lluitar per una demanda justa? Vergonya! https://t.co/pIa1EQDWDY
SEPC (@SEPC_nacional) 28 de novembre de 2018
Segons el vicerector de la comunitat universitària de la UPF, Ramon Villanova, "la seguretat de l'edifici fa que nosaltres no poguem permetre l'entrada dels estudiants perquè ens trobarem amb un conflicte molt gran. No ens veiem amb forces de desallotjar-los pels nostres propis mitjans i a la vista d'això hem decidit tancar l'activitat habitual que és de docència".
A banda de la rebaixa del 30% del preu de les taxes, que fa dos anys que es va aprovar al Parlament i que encara no s'ha fet efectiu, també demanen que s'equipari el preu del màster al de grau i que es reverteixi el preu de la matrícula de la tutoria del doctorat.
Pel que fa als professors de les universitats públiques, investigadors i personal administratiu reclamen l'aplicació immediata de l'escala salarial màxima per eliminar els greuges comparatius amb altres figures del personal docent i d'investigació. També demanen una millora de les condicions del professorat associat i una implementació de plans de promoció i d'estabilització per als investigadors.
Un grup de professors s'ha manifestat davant la seu de l'Agència de Qualificació Universitària, l'AQU.
El professorat deixa una carabassa a l'AQU, com a símbol del suspens que posen a l'agència que regula part de les seves condicions pic.twitter.com/VglMNx9MJU
Ferran Moreno (@FerranMorenoG) 28 de novembre de 2018
Víctor Jorquera, representant del sindicat de la CGT a la Universitat de Barcelona, ho ha explicat al Matí de Catalunya Ràdio.
"Estem en una situació d'infrafinançament de la universitat des de fa molts anys, fins i tot abans de la crisi, sense que es pugui funcionar amb uns mínims de qualitat i que manté una altíssima proporció dels professorat que tenim amb una precarietat extrema".
Jorquera ha detallat el salari que cobren els professors associats, la figura en una situació més precària.
"Estem parlant d'un salari d'aquest professorat de 500 euros. Aquest professorat té un contracte a temps parcial que implica que treballem el 75% de la docència que fa un professor titular, fem el 75% de la docència, però en canvi el salari d'aquest professorat és del 20% per exactament la mateixa feina".
La vaga de dijous, a tot l'ensenyament públic
Aquest dijous s'afegeixen a la protesta els mestres i professors de tot l'ensenyament públic, des de les escoles bressol fins a la universitat, per exigir que es reverteixin les retallades i que es recuperin les condicions laborals que tenien abans de la crisi.
No la secunden ni CCOO ni UGT, que han convocat una vaga de tot el sector públic el 12 de desembre.
La mobilització d'aquest dimecres coincideix amb el tercer dia de protestes dels metges, dels cinc anunciats si no hi ha acord.
- ARXIVAT A:
- UniversitatEducació Precarietat laboral