Programa espia Pegasus: un any de denúncies, però cap canvi en els governs
Amnistia reclama suspendre la venda d'aquest tipus de software i regular el sector de la vigilància
Amnistia Internacional posava en evidència fa un any les tàctiques de diversos estats, entre els quals Espanya, per espiar polítics, periodistes i activistes de drets humans amb el programa Pegasus. Un any després d'aquella investigació sobre 50.000 mòbils, l'ONG denuncia que governs d'arreu del món continuen fent servir programes espia sense control.
L'ONG va publicar fa un any com funcionava "l'arma preferida de governs repressius". Juntament amb 17 mitjans de comunicació internacionals -- del nivell del The Guardian, Le Monde i The Washington Post -- van exposar com el programa que en teoria ha de servir per combatre el terrorisme i el crim organitzat s'utilitzava, per part de molts estats, per espiar polítics, periodistes i activistes dels drets humans.
No era la primera vegada que es denunciava Pegasus, però sí una de les investigacions amb més governs implicats, del Salvador a Polònia. En aquest any, revelacions com el Catalangate han aprofundit en l'ús de programa per espiar polítics i activistes.
En tot aquest temps, les denúncies han crescut, però no la reacció dels governs. Segons denuncia Amnistia, s'ha fet ben poc. L'entitat reclama ara suspendre la venda d'aquest tipus de software i regular el sector de la vigilància.
Per pressionar els governs, Amnistia ha llançat una nova campanya per denunciar el programari:
Amnistia ha constatat en l'últim any nous atacs amb Pegasus a Espanya, al Marroc i el Sàhara Occidental, a Polònia, a Israel i el Pròxim Orient i al Salvador.
- ARXIVAT A:
- CatalangatePegasusAmnistia Internacional