
Programa per ajudar víctimes de violència masclista acollint les seves mascotes
Moltes dones prefereixen quedar-se al domicili familiar abans de marxar a una casa d'acollida, ja que la majoria no accepten animals
Hi ha un factor que molt sovint condiciona que una dona maltractada no marxi del domicili familiar. És el fet de tenir una mascota. En la majoria dels casos, l'animal també és maltractat i la dona no vol deixar-lo.
El problema és que hi ha molt poques cases d'acollida que acceptin animals. Ara, l'Observatori de Violència cap als Animals ha creat el programa Viopet, una xarxa de 200 famílies que acullen aquests animals mentre la dona refà la seva vida.
El benestar humà i animal estan vinculats, diu la directora de Viopet, Núria Querol, metgessa de la comissió contra la violència masclista de la Generalitat.
"No podem menysprear aquest vincle, al revés, l'hem de conservar. L'hem de mantenir, perquè és molt important per a la dona. L'eix fonamental sempre és la seguretat. No podem perdre-les i no podem deixar que acabin dormint a cotxes o al carrer, com ha passat, perquè això les fa encara més vulnerables."
Assegura que la prevenció de la violència familiar es pot aconseguir amb protocols que incloguin tant les persones com les seves mascotes.
El cas de la Bibi i el Rock, el seu gos
Tots dos han estat maltracatas i es recuperen junts gràcies a aquesta iniciativa: "Ell segueix tenint problemes amb les potes del darreea. Por de tot! Jo crec que quan jo estigui bé del tot, ell també ho estarà", diu la Bibi.
On s'ha de demanar ajuda
Les dones que considerin que estan patint violència masclista poden demanar ajuda trucant al telèfon 900 900 120, que funciona cada dia durant 24 hores i atén consultes i urgències. Es tracta d'un telèfon gratuït, que no queda registrat al mòbil i és confidencial.
Aquest mes d'abril s'ha activat un canal de WhatsApp dels Mossos d'Esquadra al número 601 00 11 22, des d'on s'ofereix informació i assessorament a les dones que són víctimes de violència masclista.
En cas d'emergència davant d'una agressió també es pot trucar al 112.