Prohibides totes les manifestacions pel 8M a Madrid "per motius de salut pública"
A Catalunya estan permeses concentracions estàtiques, amb un nombre limitat de persones i complint les mesures de seguretat anti-Covid
Primer va dir que només autoritzaria manifestacions de com a màxim 500 persones, però aquest dijous ha anat més enllà. La Delegació del Govern a Madrid ha decidit prohibir totes les convocatòries del Dia Internacional de la Dona "per motius de salut pública".
La decisió s'ha pres després d'estudiar els recorreguts, la previsió d'assistència, la durada o llocs de celebració que s'havien comunicat.
"Tenint en compte les possibilitats de confluències de diferents concentracions multitudinàries en diverses zones de Madrid, s'ha pres la decisió ferma de prohibir, per motius de salut pública, totes les manifestacions i concentracions convocades", deia en una nota de premsa.
El delegat del govern, José Manuel Franco, ha assegurat que sumant totes les protestes previstes es podrien arribar a mobilitzar 60.000 persones movent-se pels carrers de l ciutat "en un moment en què la Comunitat de Madrid continua sent un dels territoris d'Espanya amb un índex més alt de contagis i amb més persones hospitalitzades, per sobre de la mitjana nacional."
La decisió s'ha anunciat després que aquest dimecres la ministra de Sanitat, Carolina Darias, va fer una crida a la responsabilitat assegurant que les manifestacions d'aquest any "no tenen perquè".
La delegació del govern a Madrid havia rebut 60 peticions d'organitzacions feministes per al 8M en llocs com Embajadores, Atocha, Cibeles, la Puerta del Sol o Callao.
"El problema no és quantes s'han prohibit o deixat de prohibir. El problema és l'acumulació de manifestacions en pocs dies, hores i llocs", ha defensat Franco.
Oposició dels moviments feministes
La ministra d'Igualtat, Irene Montero, ha assegurat que com a membre del govern està obligada a complir la prohibició però ha denunciat que "s'assenyali" i "es criminalitzi" el moviment feminista. "Es trobaran una oposició ferma a aquella Espanya gris, masclista i que ens vol de tornada a les nostres cases per part de l'extrema dreta", ha reblat.
Malgrat la prohibició, algunes entitats, com el Sindicat d'Estudiants, han avançat que aniran a les protestes. Consideren que la prohibició és "una mordassa al moviment feminista".
També l'agrupació de dones Pan y Rosas ha fet una crida a sortir al carrer el 8M. "És un escàndol que ens prohibeixin manifestar-nos, quan les dones es arrisquem cada dia a contagiar-nos en els treballs precaris i metros abarrotats", diuen en un comunicat.
El Moviment Feminista de Madrid ha anunciat que recorrerà la decisió de la Delegació del Govern perquè hi ha concentració que ja estaven autoritzades "des de fa més de 20 dies".
En canvi, l'Ajuntament de Madrid s'ha mostrat favorable que no hi hagi marxes de la pandèmia. "S'haurà de reivindicar d'una altra manera", ha dit la portaveu del govern municipal, Immaculada Sanz.
Manifestacions permeses a Catalunya
A Barcelona, el col·lectiu Vaga Feminista, que ha convocat una "manifestació estàtica" al passeig de Gràcia pel Dia de la Dona, ha criticat la prohibició a Madrid. Les persones que hi vulguin anar primer s'hauran d'inscriure per ocupar una les dels 3.500 places previstes.
De fet, a Catalunya, el govern permetrà que es facin les concentracions, advertint que s'hauran de complir de manera "escrupolosa" les restriccions i mesures preventives per evitar el contagi de la Covid. Se n'han convocat 36 arreu.
El Procicat estableix que, a més de mantenir l'obligatorietat que totes les assistents portin mascareta, s'haurà de mantenir una distància d'1,5 metres entre les participants - amb un espai mínim de 2,5 metres quadrats per a cadascun d'elles -.
Les concentracions hauran de ser estàtiques, sense desplaçament a la capçalera ni en la resta d'assistents, i no es permetrà l'ús de pancartes o altres objectes compartits, excepte que siguin d'ús individual.
Durant les concentracions, no es permet el consum d'aliments, no es podrà fer servir mobiliari urbà i s'haurà de reservar un carril lliure d'un metre i mig per a l'accés net dels veïns de la zona.
L'any passat, una manifestació multitudinària amb representació de ministres del govern espanyol pel 8M va omplir els carrers de Madrid. Tres dies més tard, l'OMS declarava la Covid una pandèmia mundial. Aquella manifestació es va utilitzar com a arma política amb l'oposició criticant el risc que suposava.
Finalment, una jutge va arxivar la causa contra el delegat del govern espanyol a Madrid, José Manuel Franco, per autoritzar la manifestació.