Bou embolat a Masdenverge, al Montsià (ACN/Jordi Marçal)

Primer pas per prohibir correbous: el Parlament decidirà sobre les modalitats "més agressives"

La proposta de Comuns i la CUP ha superat un primer tràmit sobre una festa controvertida però molt arrelada a les Terres de l'Ebre

Actualitzat

El ple de la Cambra catalana ha votat aquest dimecres a favor de debatre la prohibició de tres modalitats de correbous, una tradició molt arrelada a les Terres de l'Ebre.

Els Comuns i la CUP han presentat una proposició de llei per abolir-ne les modalitats considerades més agressives amb els animals. El Parlament ha donat llum verda a la tramitació de la modificació de la llei vigent que data del 2010 i la clau estarà en el posicionament final de PSC, Esquerra i Junts.

Els diputats han rebutjat aquest dimecres l'esmena a la totalitat presentada per Vox i el PP que volia aturar aquesta modificació. El resultat de la votació ha estat de només 19 vots a favor, 29 en contra i 82 abstencions, de manera que la proposició continuarà el seu tràmit en comissió.

ERC, Junts i PSC han defensat la necessitat del debat i, per tant, no s'oposen a la tramitació de la proposta de modificació, però han decidit abstenir-se com a grup a la votació a l'esmena a la totalitat. Alguns diputats de Junts i ERC han posicionat el seu vot a favor o en contra per diferents raons.


La proposició de llei de Comuns i CUP

Fa tretze anys, el Parlament ja va prohibir les corrides de toros a Catalunya. Comuns i la CUP proposen modificar aquesta llei que regula les festes tradicionals amb bous, en diversos articles per eliminar les modalitats de correbous al mar, de bous capllaçats i de bous embolats.

Es proposa canviar el text de l'article 2 de la llei del 2010, que podria quedar de la manera següent:

"Són festes tradicionals amb bous els espectacles populars en què es deixen anar, s'exhibeixen, es porten, es toregen o es corren bous, sense mort de l'animal i que adopten tradicionalment les modalitats de bous a la plaça, bous al carrer i bou salvatge, i també les exhibicions d'habilitat."

La llei continuaria emparant els bous a la plaça, bous al carrer, el bou salvatge i les exhibicions d'habilitat. Per contra, els bous capllaçats --en què es fa córrer el toro amb les banyes lligades amb una corda--, el bou embolat -- en què s'encenen les banyes del bou amb estopa i se'l fa córrer per una plaça o carrers--, i els bous a la mar--on l'animal acaba al mar i pot acabar ofegat, tot i que ja no es fa per motius sanitaris--, són les tres modalitats que podrien quedar excloses de la consideració de «festa tradicional amb bous», que defineix la llei.

 

Els arguments del debat

Els diputats de la CUP i Comuns han defensat la seva proposta com a "pas natural i necessari" que respon al sentiment de la població: "9 de cada 10 catalans creu que no està justificat el maltractament animal per diversió o tradició", han dit. Han afegit que la modificació té en compte el territori, ja que han al·legat que aquestes pràctiques només es fan en 18 dels 62 municipis de les Terres de l'Ebre.

El cupaire Dani Cornellà ha considerat que els correbous en aquestes modalitats "no són tradició sinó maltractament animal" i amb aquesta llei es vol fer un pas més per avançar en defensa dels drets dels animals a Catalunya.

Jèssica Albiach, líder dels Comuns, ha afegit que "no és una llei en contra sinó a favor de fer un país millor". Albiach ha donat com a dades que dels 450 correbous que es fan, 160 són de bous embolats i una cinquantena de bous capllaçat, mentre que els bous a la mar ja no es fan enlloc per motius sanitaris.

Ha destacat el patiment de l'animal que comporta, segons els veterinaris i que la pràctica causa cada any ferits i morts que no consten a les estadístiques. A més ha apuntat que les institucions europees sobre la protecció a la infància recomanen que els menors no participin ni siguin espectadors d'esdeveniments taurins per la crueltat i l'impacte psicològics.

Als bous embolats se'l encenen les banyes, una de les pràctiques que es vol abolir (ACN/Jordi Marçal)

Per la seva banda PP i Vox han fet una defensa de la tradició a les terres de l'Ebre. Alberto Tarradas, de Vox, ha apel·lat a l'origen preromà de la festa i al símbol espanyol del toro, criticant la proposta com a "últim embat contra el món rural".

Mentre que Lorena Roldán del PP ha argumentat que es tracta "d'una proposta dirigida només a la prohibició", ja que el benestar animal ja es té en compte en les normes de bones pràctiques que ja existeix i no es té en compte el territori. Uns arguments al quals també ha donat suport Ciutadans, que acusa l'esquerra de voler acabar amb la tauromàquia.

El debat no és ni nou ni fàcil en alguns municipis de les Terres de l'Ebre, on és una tradició molt arrelada. Penyes i alcaldes de 28 pobles on es fan correbous s'han unit per defensar la festa. El periodista de TV3 a les Terres de l'Ebre, Víctor Sorribes ha recollit els seus arguments en aquest video:

ARXIVAT A:
Parlament de CatalunyaCultura popularMaltractament animal
Anar al contingut