Prohibir un pis turístic a l'escala de veïns, una opció possible però cara: com es pot fer

Actualment, hi ha una via per impedir que comencin a operar pisos turístics al nostre bloc, però ha de tenir el consens de la comunitat i comporta uns costos, perquè cal modificar els estatuts
Actualitzat
TEMA:
Habitatge

El debat sobre el turisme està sobre la taula i, consegüentment, un dels principals problemes que genera la turistització en molts territoris: les dificultats per accedir a un habitatgeEls pisos turístics fa temps que estan a l'ull de l'huracà i algunes ciutats comencen a moure fitxa.

L'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, va sorprendre amb l'anunci que volia eliminar els 10.000 pisos turístics que té la ciutat. És una mesura, però, prevista de cara als pròxims quatre anys i de la qual encara no s'ha desgranat com s'aplicarà.

En qualsevol cas, ara mateix hi ha alguna via per impedir que comenci a operar un pis turístic a la nostra escala? La resposta és sí, tot i que hi ha certes dificultats per aconseguir-ho.

Impulsat per aquest debat social, el PSOE treballa per modificar la llei de propietat horitzontal i estipular que qui vulgui posar un pis turístic necessiti l'autorització de la comunitat. Tot i això, aquesta esmena no s'aplicaria a Catalunya, que no es regeix per aquesta llei sinó pel Codi Civil català.
 

Canviar els estatuts de la comunitat

Ara mateix, la via per impedir un nou pis turístic a la teva escala és modificar els estatuts de la comunitat perquè així ho estableixin. És una disposició avalada pel Tribunal Suprem en dues sentències que donaven la raó a dos edificis, un d'Oviedo i l'altre de Sant Sebastià. 

Perquè els estatuts de la comunitat incloguin la prohibició de pisos turístics cal convocar una junta de propietaris i especificar a l'ordre del dia que es debatrà aquesta qüestió.

S'haurà d'aprovar per un mínim de quatre cinquenes parts del total de propietaris --que equivalguin a quatre cinquenes parts de les quotes de participació, excloent-ne els propietaris que no estiguin al corrent de pagament.

Ciutats com Girona també reclamen una disminució dels pisos turístics, especialment al centre (ACN)

Un cop fet això, s'ha de notificar la decisió als propietaris que no hagin assistit a la reunió, que tenen un termini de 30 dies per comunicar el seu vot. Si no fan res, es considera que validen l'acord.

Posteriorment, s'haurà d'inscriure el canvi al registre de la propietat, perquè així serà vinculant també per als futurs propietaris de la finca. 

Ara mateix aquest tràmit, incloent-hi les tarifes de notaris i altres intermediaris en les gestions, com pot ser l'administrador de finques, té un cost al voltant de 3.000 euros.

Al registre de la propietat, a més de la modificació dels estatuts, s'ha d'entrar la prohibició de ser pis turístic per a cada habitatge, de manera que en funció del nombre que n'hi hagi el cost pot augmentar.

El canvi dels estatuts no comporta la revocació de llicències de pisos turístics que ja hi eren anteriorment. És a dir, no és una mesura retroactiva, sinó que només pot afectar els nous pisos.

 

La modificació del PSOE no afectaria Catalunya

Donats els obstacles per aquesta via, el PSOE treballa en una modificació legislativa que faria obligatòria una autorització prèvia de la comunitat per a l'obertura d'un pis turístic al bloc. Tanmateix, això no seria d'aplicació aquí, ja que en lloc de la llei de propietat horitzontal, a Catalunya aquest tema es regeix pel Codi Civil català.

Una altra diferència és que a la citada llei la majoria per fer canvis substancials se situa en tres cinquenes parts, mentre que al Codi Civil català és de quatre cinquenes parts. És a dir, encara que aquesta proposta del PSOE es traspassés a la legislació catalana, el consens entre veïns hauria de continuar sent més alt.

 

ARXIVAT A:
Habitatge Turisme
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut