Prohibit banyar-se entre el Masnou i Premià per una avaria a la depuradora de Teià
- TEMA:
- Medi ambient
Les últimes anàlisis fetes a l'aigua del mar han detectat una quantitat de bacteris molt alta en una platja del Masnou, al sector d'Ocata, al costat de Premià de Mar, i s'ha prohibit el bany. L'arrel del problema és a la depuradora de Teià (Maresme) per les fuites en el conducte que recull les aigües residuals i que fa que surtin més a prop de la sorra. L'avaria es va detectar la primavera de l'any passat, però fins ara no havia donat aquests problemes.
"La setmana passada es va disparar un valor i ens van advertir que calia posar bandera groga perquè la qualitat de l'aigua no era prou bona, per la presència de bacteris, de femta", ha explicat a Catalunya Ràdio el regidor de Medi Ambient del Masnou, Amadeu Quintana.
L'Ajuntament del Masnou ha ampliat la zona de platja en què està prohibit banyar-se, seguint les indicacions de l'Agència Catalana de l'Aigua. Primer afectava uns 100 metres a banda i banda de la desembocadura de la riera de Teià i ara s'ha estès uns 200 metres més en direcció sud-oest, fins a l'altura de la benzinera Repsol de l'N-2.
Tot i que no se supera el límit de bacteris permès, s'ha decidit prendre aquesta mesura de precaució. A més, l'Ajuntament ha informat que a partir d'ara es prendran mostres de l'aigua setmanalment, en comptes de fer-ho cada dues setmanes.
Malgrat aquest problema, l'Ajuntament assegura en un comunicat que "el bany a les platges del Masnou i d'Ocata és segur, exceptuant el tram que s'ha delimitat per precaució i sempre que les banderes no indiquin el contrari".
Les obres trigaran mig any
La presència de microbis a la desembocadura de la riera de Teià varia en funció dels corrents marins i d'altres factors. La canonada de l'emissari té una longitud de 1.350 metres dins del mar.
No hi ha problemes quan surt lluny de la costa, perquè es dilueix al mar i la salinitat acaba matant la majoria de bacteris, però la canonada trencada és a prop de la platja i hi ha risc que els banyistes entrin en contacte amb l'aigua que s'escapa abans que es dilueixi completament al mar i que es morin els microbis.
Segons el Consell Comarcal, les obres per reparar la depuradora començaran al setembre i duraran sis mesos.
Aquesta avaria coincideix amb la denúncia d'una parella de Premià de Mar que assegura que fa uns dies es van trobar envoltats de detritus humans i deixalles quan feien submarinisme. Els tècnics ho han desvinculat d'aquest episodi del Masnou. Asseguren que és impossible que surti matèria sòlida de l'emissari i asseguren que investigaran d'on pot venir aquest abocament.
A banda d'aquests problemes, aquest divendres hi ha bandera vermella en dues platges de Premià de Mar per la presència d'una rajada (Pteroplatytrygon violacea), que té una picada que pot arribar a ser perillosa pels humans.
- ARXIVAT A:
- Medi ambient