El govern espanyol cedeix i permetrà pescar gamba vermella a compte de la quota del 2025
Tal com demanava el sector català, els caladors podran obrir fins a finals d'any i capturar un màxim del 10% del volum permès per al 2025
El govern espanyol ha acceptat que es reprengui la pesca de gamba vermella als caladors del litoral mediterrani a compte de la quota del 2025. És la petició que li feia la Federació Catalana de Confraries de Pescadors.
El Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació ha reculat respecte a la decisió que havia pres fins ara, que era tancar tots els caladors a partir de la mitjanit d'aquest dimecres fins a acabar l'any.
A més, també s'ha acceptat una altra de les propostes del sector pesquer català: que s'apliquin els consums de manera individual a cada embarcació.
És a dir, cada pescador podrà decidir si pesca a costa de la quota de l'any vinent. Això sí, a tot estirar podrà arribar al 10% del volum permès per a tot el 2025.
De fet, ja estava previst que a partir de l'any que ve deixés d'haver-hi una "bossa conjunta" de captures per passar a tenir-ne una d'individual.
Una mesura polèmica
La decisió de prohibir aquest tipus de pesca havia generat molt malestar en el sector i posava en qüestió la campanya de Nadal, tenint en compte que la gamba és un dels productes estrella.
El motiu d'aquesta mesura és que Espanya ja ha excedit la quota anual assignada per la Unió Europea. El topall era de 800 tones de gamba vermella als caladors del Mediterrani, que, entre d'altres, comprenen tot el litoral català, les illes Balears i el golf de Lleó.
La resolució va fer indignar les confraries afectades, com la de Blanes. El seu patró major, Ferran Martínez, va criticar la decisió:
"Ja no sabem què més fer i cap a on ens volen portar; això és un assassinat empresarial encobert i una reestructuració del sector."
Martínez ha recordat que la setmana passada la flota catalana ja es va aturar, i ha reivindicat que el sector ha fet els deures, amb vedes biològiques i incorporant noves xarxes als vaixells que només capturen els exemplars més grossos, per permetre que l'espècie es regeneri.
Realment s'ha esgotat la quota?
El president de la Confederació Catalana de Pescadors, Antoni Abad, ha assenyalat que la Comissió Europea fA servir una "metodologia equivocada" per comptabilitzar la gamba que queda al mar, i que caldria revisar-la:
"Amb els nostres càlculs, els estocs no estan tan malament."
En una entrevista aquest dimecres a Catalunya Informació, ha defensat que el sector compleix amb les mesures establertes, però ha admès que cal "més temps perquè s'avaluï el que fem".
A més, el president de la confederació ha assegurat que el ministeri els ha avisat tard a l'hora d'anunciar-los que, o bé deixaven de pescar gamba vermella, o bé se'ls descomptaven dies de l'any que ve.
Segons Abad, van rebre la notificació aquest dimarts per correu electrònic, just l'endemà de ser a Madrid en una reunió al ministeri on assegura que no se'ls va dir res.
Gambes més cares aquest Nadal?
Per a la butxaca dels pescadors, no poder pescar gamba fresca per Nadal era un cop dur, ja que els suposa un bon gruix dels ingressos d'aquest mes. "Ara és el pitjor moment", ha explicat Abad.
En aquesta línia, fonts del sector critiquen que no poder pescar gamba de proximitat suposaria "donar la benvinguda a la gamba de fora" i, a més, farà encarir els preus.
Aquesta decisió s'afegeix a uns últims dies marcats per les protestes dels pescadors i per una situació actual del peix a les costes catalanes, que està en perill que desaparegui per falta de pescadors a les peixateries, els restaurants i les nostres taules, com detalla aquest reportatge:
- ARXIVAT A:
- Agricultura