Diverses persones a l'exterior del centre cívic d'Uvalde, a Texas, on han traslladat els alumnes de l'escola atacada (Reuters/Marco Bello)

#ProLifeMyAss: indignació, esgotament i divisió per l'enèsim tiroteig massiu als EUA

Les xarxes socials s'omplen de missatges amb etiquetes a favor de restringir l'accés a les armes; també d'altres que defensen la regulació actual
Juli Rodés Almer Actualitzat
TEMA:
Estats Units

Nova commoció, als Estats Units, l'enèsima després d'una massacre. I nova onada de reaccions a favor i en contra de restringir l'accés a les armes.

Els uns argumenten que és la manera d'evitar que més persones innocents morin mentre són a classe, al supermercat, al centre comercial, en un concert, al cinema o a missa. Els altres, que cap regulació evitarà que qui vulgui cometre una matança aconsegueixi armes per fer-ho.

La divisió als Estats Units l'expressa aquesta vinyeta compartida per una usuària de Twitter.

Després de l'assassinat de 19 nens i dues mestres en una escola de Texas, les xarxes socials s'han omplert de missatges que utilitzen etiquetes com #GOPMurders i #NRAMurders, que atribueixen els assassinats (murders) al Partit Republicà, conegut popularment per la sigla GOP (Grand Old Party, "el vell gran partit") i a l'NRA, l'Associació Nacional del Rifle, el principal grup de pressió a favor de la tinença d'armes sense restriccions.

Una altra etiqueta s'ha convertit en tendència: #ProLifeMyAss, que capgira l'etiqueta #ProLife (a favor de la vida) dels grups antiavortistes afegint-hi "my ass", que literalment vol dir "el meu cul", però és una expressió col·loquial per expressar incredulitat o per negar alguna cosa, i que es podria traduir com "i una merda".

Una usuària defensa que és tendència per una bona raó, perquè, argumenta, a Texas primer es força les dones a tenir fills i després es mira com aquests infants són brutalment assassinats amb armes comprades legalment. 

Diversos missatges amb aquesta etiqueta fan referència al fet que els mateixos polítics que promulguen lleis per prohibir avortar són incapaços de fer lleis per evitar que els nens siguin assassinats

Fins i tot hi ha persones que expliquen que tenen armes, però en defensen la regulació.

També hi ha usuaris que denuncien que un país on no es pot anar a l'escola, al cinema o a comprar sense tenir por de ser tirotejat no és un país lliure.

La indignació és clarament contra els polítics del Partit Republicà en general i, en aquest cas, contra els de Texas en particular: el senador Ted Cruz, el governador, Greg Abott, i el fiscal general d'aquest estat, Ken Paxton. Aquest usuari els acusa de no ser provida i els demana la dimissió.

Paxton, de fet, s'ha mostrat d'acord amb una proposta que Cruz havia fet fa un temps per evitar matances a les escoles: en una entrevista a la cadena Newsmax ha defensat la conveniència d'instruir els docents i proporcionar-los armes.

La negativa dels republicans a permetre la regulació de l'accés a les armes és la causa, segons alguns usuaris, d'un cercle viciós que fa que les matances se succeeixin les unes a les altres. 

L'esquema circular de la foto planteja: "tiroteig massiu - seguit de pensaments i pregàries - debat a Facebook - tothom se n'oblida - el Congrés no fa res" i, abans d'un nou tiroteig massiu, inclou irònicament un "cant dels grills". 

Altres esquemes semblants que es poden trobar a la xarxa fan referència, també, a l'espectacle mediàtic que de vegades es genera arran d'aquestes massacres, del "retorn a la normalitat" abans que un altre atac torna a sacsejar la societat.

Aquesta vinyeta compartida a la xarxa denuncia la complicitat entre l'NRA i el Partit Republicà.

Amb l'etiqueta #GOPmurders, diversos usuaris recorden que l'anterior president, Donald Trump, republicà, va facilitar l'accés a les armes de les persones amb malalties mentals, en derogar la regulació promoguda pel seu antecessor, Barack Obama, demòcrata.

Més enllà d'aquestes etiquetes amb una orientació ideològica clara, els usuaris de les xarxes socials també n'utilitzen d'altres com #NRA#Texas o #2A, en referència a la segona esmena de la Constitució, que parla del dret a tenir armes; en aquest cas tant per expressar-se a favor del control de les armes com en contra.

Hi ha persones, per exemple, que defensen que cap regulació no impediria aconseguir armes als autors de les massacres.


"Quan farem alguna cosa? Ja n'hi ha prou!"

Un missatge que s'ha fet virat a les xarxes ha estat la reacció de Steve Kerr, antiga estrella de l'NBA i ara entrenador dels Golden State Warriors, que en la roda de premsa habitual ha dit que no parlaria de bàsquet i, emocionat i indignat, ha dit que estava "cansat de seure aquí i oferir les meves condolences en aquestes tragèdies", abans d'acusar el Partit Republicà de tenir segrestada la voluntat majoritària dels nord-americans de regular l'accés a les armes.
 

Francesc i Zelenski lamenten la matança

Més enllà de les xarxes socials, diversos líders han deplorat aquesta nova matança. El president dels Estats Units, Joe Biden, ha comparegut d'urgència per defensar que és hora de prendre mesures concretes i plantar cara al "poderós lobby de les armes".

El papa Francesc i el president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, han lamentat la massacre ocorreguda a Texas. En l'audiència general dels dimecres a la plaça de Sant Pere, Francesc ha dit que tenia "el cor trencat" i ha defensat: "És hora d'acabar amb el comerç indiscriminat d'armes".

Des de Kíiv, Zelenski ha declarat: "És terrible tenir víctimes de tiradors en temps de pau".

ARXIVAT A:
Estats Units
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut