Prop de 300.000 autònoms podrien haver de tornar les ajudes per la pandèmia
El Tribunal de Comptes demana que es revisin les ajudes per cessament d'activitat durant la covid que van rebre 281.000 autònoms, perquè considera que no complien els requisits
El Tribunal de Comptes ha detectat que fins a 281.000 autònoms van rebre ajudes pel cessament d'activitat durant la pandèmia sense complir els requisits o sense que la seva activitat econòmica s'hagués suspès. Per això, demana que es revisin i, si correspon, es retornin les que es van cobrar de forma indeguda.
La suma total d'ajudes a treballadors per compte propi de tot l'Estat que no corresponien puja a 505,5 milions d'euros. Així ho diu l'informe de fiscalització sobre la gestió i control de la prestació extraordinària per cessament de l'activitat dels treballadors autònoms afectats per l'estat d'alarma durant la crisi sanitària de la covid.
Segons el tribunal, part d'aquests autònoms no complien els requisits demanats, com ara estar donats d'alta de la Seguretat Social o al dia del pagament de les quotes.
L'altra meitat dels investigats haurien rebut les ajudes malgrat que la seva activitat no estava suspesa per les restriccions imposades per la pandèmia, recollides al llistat de la Classificació Nacional d'Activitats Econòmiques (CNAE).
Resolucions aprovades provisionalment
L'informe subratlla que la gran majoria de les sol·licituds de prestacions tramitades per les mútues col·laboradores de la Seguretat Social, un 94%, es van resoldre favorablement l'any 2020 de manera provisional i es va posposar la verificació del compliment dels requisits fins a la fi de l'estat d'alarma.
El cert, però, és que la revisió s'ha endarrerit fins ara. Per això, el tribunal recomana que comenci el procediment de revisió de les resolucions provisionals i que faci retornar les prestacions que calgui.
Unes ajudes eficaces però de gestió ineficient
El Tribunal de Comptes considera que la supressió de les cotitzacions va ser eficaç, però veu ineficient la gestió de les ajudes, per les nombroses "incidències i incompliments detectats".
També denuncia que la regulació de la prestació va ser insuficient d'origen i que van caldre fins a set modificacions entre el 2020 i el 2023. Això, diu el tribunal, ha provocat inseguretat jurídica i desigualtat de tracte entre els beneficiaris.
Aquestes ajudes van arribar a un milió i mig de treballadors, és a dir, dos de cada cinc autònoms, que van rebre de mitjana poc més de 2.500 euros i se n'haurien estalviat uns 1.000 en cotitzacions socials.