Catalunya al dia

Prop d'un mes sense fix pel robatori de coure: la impotència dels veïns de Vilamitjana

La gent gran, el consultori mèdic i l'Ajuntament d'aquest nucli del Pallars Jussà en són els principals afectats

Pau RoviraActualitzat

Els veïns de Vilamitjana, un petit nucli que pertany a Tremp, al Pallars Jussà, porten gairebé un mes sense servei de telèfon fix per un robatori al cablejat de coure. Els fets van passar el 28 de desembre del 2023, quan els lladres van tallar els cables de les línies que hi ha al costat de la carretera LV-9123 en direcció a Fontsagrada i Gavet de la Conca. L'alcalde d'aquest últim municipi, Xavier Badia, explica que diversos veïns ja ho van advertir quan va passar i la companyia telefònica els ho va confirmar.

Les conseqüències les van patir, sobretot, a Vilamitjana. El president de l'Entitat Municipal Descentralitzada, Sisco Martínez, recorda que aquell dia ell estava mirant una pel·lícula a la televisió, que l'emissió es va tallar i es va quedar sense veure'n el final.

"Tot el que anava amb fils ha desaparegut: telèfon fix, router, internet. Tot fora."

L'endemà van fer la reclamació a Movistar, la companyia responsable de les línies, però asseguren que no ha servit de res. L'Ajuntament admet la seva impotència perquè ha fet diverses peticions i --denuncien-- només els donen llargues. Mentrestant, alguns fragments de cables que els lladres no es van poder endur continuen mig amagats prop de la carretera o penjant dels pals telefònics.

Alguns fragments del cablejat continuen mig amagats prop de la carretera o penjant dels pals telefònics (Catalunya Ràdio/Pau Rovira)


La gent gran, els més afectats

La situació afecta la vida d'un poble situat en una zona d'ombra: és a dir, amb molt poca cobertura mòbil. Els principals damnificats són les persones grans que hi viuen, algunes soles i sense telèfon mòbil, que estan pràcticament incomunicades via telèfon. Una desena ja han fet arribar les seves queixes a l'Ajuntament.

Martínez, personalment, s'encarrega de supervisar cada dia que tots estiguin bé, perquè els seus familiars no poden comunicar-se amb ells per telèfon, i subratlla que ni el consultori mèdic ni l'Ajuntament tampoc disposen del servei.

El coure robat es ven després a uns 5 euros el quilo (Catalunya Ràdio/Pau Rovira)

Aquest tipus de delictes són cada cop més freqüents, no només al Pallars Jussà, sinó a tot al Pirineu. Molts alcaldes de la zona, com l'alcaldessa de Tremp, Sílvia Romero, admet que la geografia els juga en contra.

" Hi ha molta extensió, però poca població, molta circulació de línies telefòniques, però poca vigilància."

Des de Vilamitjana reclamen ajuda a les administracions i, sobretot, a la companyia telefònica. Asseguren que poden acceptar que el Pirineu estigui oblidat, però no incomunicat.

Anar al contingut