Pròrroga de l'IVA reduït al rebut de la llum, que continua amb els preus disparats
Amb un nou rècord, el preu mitjà de l'electricitat arriba als 360 euros per megawatt hora, i entre les 7 i les 8 del vespre el pic màxim serà de 380 euros
Per alleugerir l'impacte del preu de l'electricitat, que aquest dimecres assolirà un nou rècord, el govern espanyol ha prorrogat les rebaixes dels impostos de la factura domèstica. Es mantindrà l'IVA reduït del 10% en la factura elèctrica fins al 30 d'abril i altres rebaixes fiscals, com la suspensió de l'impost de generació fins al 31 de març.
El president del govern espanyol assegura que, amb aquestes rebaixes, el rebut del conjunt de l'any serà similar al del 2018, uns càlculs que el Partit Popular qüestiona.
En paral·lel, el Ministeri d'Hisenda ha aprovat tornar 1.900 milions d'euros a les elèctriques, després que el Tribunal Suprem hagi anul·lat el cànon hidràulic que va fixar el govern de Mariano Rajoy.
El preu de la llum torna a trencar el seu sostre
De fet, un dia més, el preu de la llum bat rècords. Aquest dimecres tornarà a arribar als 360 euros el megawatt hora de mitjana al mercat majorista, 20 euros més que l'anterior rècord, registrat dilluns d'aquesta mateixa setmana amb 339,84 euros megawatt hora.
El preu màxim del dia arribarà als 380 euros MWh, entre 6 i les 8 del vespre seràn les hores més cares. El moment més barat no baixarà dels 331,40 euros MWh entre les 11 i les 12 del migdia.
Fa just una setmana que l'electricitat està per sobre dels 300 euros, un preu mitjà que no havia superat mai.
El preu del gas encareix el de la llum
L'increment de la demanda, l'aturada per recàrrega d'alguna central nuclear i l'encariment del gas i dels drets d'emissió de diòxid de carboni CO2 de les centrals de cicle combinat són alguns dels motius que expliquen la pujada del preu de la llum. Però el motiu principal és el preu del gas, que s'està disparant encara més als mercats internacionals, i això es trasllada directament a l'electricitat.
Els preus del pool del mercat de l'electricitat repercuteixen directament en la tarifa regulada --l'anomenat PVPC--, a la qual s'acullen gairebé 11 milions de consumidors al país, i serveix de referència per als altres 17 milions que tenen contractat el seu subministrament en el mercat lliure.
Tornar 1.900 milions a les elèctriques
Aquest nou rècord de la llum arriba acompanyat d'un nou revés judicial per a l'Estat, que, en compliment d'una sentència del Tribunal Suprem, haurà de tornar 1.900 milions d'euros a les companyies elèctriques. Es tracta d'una sentència que considera il·legal un cànon sobre l'ús de l'aigua per produir electricitat, imposat pel govern de Mariano Rajoy. Ho ha explicat la vicepresidenta de Transició Ecològica, Teresa Ribera.
"Per la reclamació de les elèctriques el Tribunal Suprem ens obliga a restituir el que s'ha cobrat durant aquests anys. Així que són 1.900 milions d'euros addicionals en aquest àmbit."
Aquest és precisament un dels impostos que s'havia suspès aquest any per limitar l'impacte de l'increment de preus de l'electricitat.
- ARXIVAT A:
- Economia de butxacaConsum