Protecció Civil diu que l'empresa no va seguir el protocol d'informació per l'explosió
Protecció Civil admet que l'empresa química IQOXE, on hi va haver l'explosió a la petroquímica de Tarragona, no va seguir els protocols de comunicació establerts, cosa que va dificultar l'avaluació i l'activació de les alertes a la població. Estudien fer canvis en el model comunicatiu d'aquest protocol.
El conseller de l'empresa IQOXE, José Luis Morlanes, ha assegurat que "hem estat totalment coordinats i hem seguit les instruccions" dels Bombers i de Protecció Civil i que "es van fer les coses bé".
"La consciència que tenim és que hem estat coordinats en tot moment amb les autoritats i hem seguit les instruccions. L'explosió era evident, en pocs minuts teníem allà els bombers del parc químic, hem treballat colze a colze i no tenim cap retret cap a ningú."
"S'imagina no trobar cinc companys? La situació era molt difícil. Nosaltres estem convençuts que hem fet les coses bé, que hem comunicat i que hem treballat amb els companys. Però si em pregunta si ho hem fet en un minut o un minut i mig... teníem cinc companys desapareguts."
L'accident ha costat la vida a tres persones i ha provocat 7 ferits, un dels quals molt greu.
Protocols de comunicació
El subdirector de Protecció Civil, Sergi Delgado, ha remarcat que l'empresa IQOXE no va informar segons s'estableix en el protocol de comunicació d'emergències i per aquesta raó va costar avaluar la situació, cosa que va influir en l'activació de les alertes a la població.
"El fet de no tenir la informació inicial, de quina era l'empresa afectada, si era de risc químic o no, i què havia passat i podia passar, el que condiciona no tenir informació per prendre una decisió de cara a la comunicació a la població: decidir si cal activar o no sirenes, i si cal o no confinament. Tota aquesta incertesa inicial i manca d'informació condiciona aquesta presa de decisions."
Segons Protecció Civil, IQOXE va trigar més d'una hora a dir que el fum no era tòxic. Delgado ha dit a TV3 que s'estudia fer canvis en el model del protocol de comunicació per millorar-ne l'eficàcia.
Protecció Civil està investigant les raons per les quals no es va fer aquesta comunicació.
El conseller d'Interior, Miquel Buch, ha corroborat aquesta informació i ha reconegut que l'empresa no va comunicar el tipus de producte que hi havia darrere l'accident.
L'explosió es va sentir en un radi de molts quilòmetres a la rodona, però les sirenes de risc químic no van sonar i els veïns i els alcaldes de la zona s'han queixat de com va anar el Pla d'Emergències del sector químic. Buch ha defensat el Plaseqcat i ha dit que en cap moment hi ha hagut perill per a la població de l'àrea de Tarragona.
Investigació de les causes
José Luis Morlanes, un dels responsables de l'empresa IQOXE, que fabrica òxid d'etilè, ha anunciat que, de seguida que els bombers acabin les tasques d'extinció i permetin entrar a la planta que mantenen confinada, iniciaran una investigació de les causes i conseqüències d'aquesta explosió.
Inspecció de Treball de Tarragona també ha anunciat que investigarà les causes de l'explosió i que actuarà en el cas que es detectin negligències en prevenció de riscos laborals.
Per la seva banda, els sindicats denuncien que la precarització laboral a la planta no permetia garantir els nivells adequats de seguretat.
El secretari d'estat del Ministeri d'Indústria, Raül Blanco, ha assegurat a TV3 que les empreses de la petroquímica de Tarragona "compleixen els protocols de seguretat".
"Totes les empreses de la petroquímica de Tarragona compleixen tots els protocols de seguretat industrial en l'àmbit de seguretat. Són empreses modèliques a nivell espanyol i europeu i segueixen inspeccions i certificacions contínues."
Tot i això, en una compareixença, el conseller d'Interior ha assegurat que els protocols i plans d'emergència són dinàmics i sempre s'han d'analitzar per decidir si requereixen millores. "Si hi ha hagut errors, ho corregirem", ha assegurat.
I també ha assegurat que una de les primera mesures prendran arran de l'accident és demanar al govern espanyol que agilitzi les normatives, però poder tenir canal directe amb els telèfons dels ciutadans en casos com aquest, per poder avisar de manera molt més ràpida:
"Seria un sistema complementari a l'actual, que ja funciona en altres països", ha dit Buch.
Morlanes ha explicat que l'explosió es va produir en el tanc de 20 tones que contenia un producte derivat de l'òxid d'etilè. Aquest tanc era en una de les quatre plantes, la més nova que havia entrat en funcionament el juny del 2017 sense cap problema fins ara. El conseller executiu també ha assegurat la continuïtat i la feina dels treballadors de l'empresa.
Tarragona exigeix més seguretat
Una massiva concentració, aquest dimecres al vespre a Tarragona, ha reclamat més seguretat a la indústria petroquímica. 3.000 persones han omplert de gom a gom la plaça de la Font per exigir més mesures de control i que es revisin els protocols de seguretat i la comunicació a la ciutadania.
Amb màscares contra la contaminació, també han demanat estudis independents sobre la qualitat de l'aire que respiren. També s'ha fet un minut de silenci quan s'ha sabut la notícia de la tercera víctima mortal. La manifestació l'ha convocat la plataforma Cel Net.
El sector químic de Tarragona es defensa
L'Associació Empresarial Química de Tarragona ha lamentat "profundament l'accident" a IQOXE, ha mostrat el condol per les víctimes i ha defensat les mesures que es van prendre:
"Des del primer moment, l'AEQT hem estat en contacte amb les autoritats per tal de col·laborar en la gestió de l'emergència, i també amb les nostres empreses associades per tal de coordinar internament l'emergència i la informació.
Les empreses associades a l'AEQT hem reaccionat de manera immediata posant en marxa les mesures de prevenció i protecció adients en cada cas, seguint en tot moment els protocols de seguretat existents i les indicacions dels serveis d'emergència."
També informa que els pròximes dies "i de manera urgent" es reuniran "amb tots els agents implicats del territori" per abordar "possibles accions i millores" del sector i revisar els protocols.