Protecció de Dades atura l'activitat de Worldcoin, que escaneja iris a canvi de criptomonedes
- TEMA:
- Protecció de dades
L'Agència Espanyola de Protecció de Dades (AEPD) obliga l'empresa Worldcoin a aturar, de forma cautelar, la seva activitat a Espanya i li prohibeix continuar escanejant l'iris de milers de persones.
L'empresa va començar la seva activitat a tot el món a l'agost i escanejava l'iris a canvi d'una compensació econòmica en criptomonedes. Segons l'empresa tota la informació recopilada és anònima i els usuaris mantenen en tot moment el control de les seves dades.
A mitjans de febrer, l'AEPD ja va confirmar que investigava quatre denúncies sobre l'activitat de Worldcoin, i ara ha decidit prohibir de forma cautelar aquesta pràctica, segons ha anunciat en una roda de premsa a Madrid la directora de l'organisme, Mar España.
Què fa Worldcoin
Es tracta d'una empresa creada pel fundador d'OpenAI, Sam Altman, que escaneja l'iris de milions de persones d'arreu del món a canvi de l'equivalent a uns 40 dòlars en criptomonedes.
El projecte es diu Worldcoin i assegura que des de l'estiu ha recollit les dades biomètriques dels ulls de més de 3 milions i mig de persones, que escanegen amb unes màquines que anomenen orbs.
De moment, afirmen que han tingut 2.000 orbs funcionant en una trentena de països, alguns en centres comercials de Catalunya, i que tenen la intenció d'escanejar els iris de milers de milions de persones.
A l'agost ja es van formar llargues cues a Barcelona, la majoria de persones joves, per aconseguir una mena de passaport digital personal i intransferible, que és el que conté les criptomonedes, anomenades WLD.
Actualment, hi ha vuit països al món que investiguen l'activitat de Worldcoin: França, Alemanya, el Regne Unit, Kenya, Nigèria, Argentina, Espanya i, ara, Corea del Sud. De moment, només Kenya ha prohibit que Worldcoin reculli les dades dels seus ciutadans.
On és el negoci?
De fet, el valor de l'iris de cada persona és que és un element identificatiu únic i intransferible de cada persona, com l'empremta digital o l'ADN, i sobretot, és encara més fiable que un carnet d'identitat.
Worldcoin associa l'iris a un codi digital que demostra que aquell iris pertany a una persona i no a un bot. Asseguren que no s'hi associen dades personals, un fet que han de comprovar els organismes de protecció de dades.
Però on és el negoci --i el poder-- que persegueix la companyia? Segurament, el de tenir la base de dades en si. Fins ara, les bases de dades que ens identifiquen com a persones, ciutadans o contribuents --amb DNI, NIE, passaport o número de la Seguretat Social-- estan en poder dels estats, que en controlen la seguretat. Si en un futur no gaire llunyà el sistema d'identificació té èxit, qui el vulgui fer servir haurà de comprar la base de dades a Worldcoin, fins i tot els mateixos estats.
Pel que fa al pagament en criptovalors, el WLD --la seva criptomoneda-- no suposa cap inversió per a Worldcoin, ja que és virtual. També ho és el seu valor, que és com el d'una participació en l'empresa. Dependrà de l'èxit que tingui el projecte i es pot bescanviar al mercat de criptovalors.
- ARXIVAT A:
- Protecció de dades Criptomonedes