El monument a Colom de Barcelona ha estat escenari de manifestacions de signe contrari
Barcelona

Protesta contra el colonialisme espanyol i reivindicació indígena als peus de Colom

El monument ha vist aquest 12 d'octubre l'exaltació, al matí, i la condemna, a la tarda, del descobriment d'Amèrica

Actualitzat

El monument a Colom de Barcelona ha estat aquesta tarda del 12 d'octubre escenari d'una manifestació contra el colonialisme que representa aquesta data del descobriment d'Amèrica. Una manifestació de signe totalment contrari a la que s'ha fet aquest matí per part del moviment d'ultradreta que ha exaltat el passat colonial de l'imperi espanyol.

Centenars de persones s'han aplegat al peu del monument, al capdavall de la Rambla, per denunciar les conseqüències de la conquesta d'Amèrica, el genocidi indígena i el llegat colonialista.

L'acte, convocat per moviments anticolonialistes i de l'esquerra, s'ha celebrat a les escales del monument i el públic s'ha col·locat a la plaça del Portal de la Pau seguint les indicacions dels organitzadors, que han insistit a demanar distància de seguretat i l'ús de mascareta en tot moment.

S'han sumat a la protesta un centenar de persones que s'havien concentrat a la Ciutadella convocats per la Comunitat Negra Africana i Afrodescendent a Catalunya i que han marxat fins a Colom, amb una pancarta on es llegia el lema : "Res a celebrar, molt a reparar".

El monument a Colom de Barcelona ha estat escenari de manifestacions de signe contrari (ACN/Gerard Artigas)

S'han exhibit banderes indígenes i cartells amb missatges de protesta. Una trentena de persones han fet un espectacle de dansa i música. Després de balls i cançons reivindicatives, s'han sentit discursos denunciant les conseqüències de la conquesta d'Amèrica per part dels imperis europeus.

Tots han clamat pels drets dels pobles indígenes d'Amèrica, contra el racisme i el capitalisme, i també han posat de relleu la realitat racista que encara perdura a la societat del segle XXI. També han llançat càntics feministes i contra Colom, a qui han acusat de "genocida" i "assassí".
           
La protesta s'ha desenvolupat enmig d'un dispositiu policial dels Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Urbana, que ha tallat el trànsit a la zona. Hi ha hagut un moment de tensió amb els Mossos quan alguns manifestants han acusat una persona de ser un agent infiltrat i l'han expulsat del grup. Això ha fet que els policies uniformats intentessin separar-lo i que part dels concentrats els escridassessin, moment en què els antiavalots s'han desplegat per la plaça. L'incident, però, no ha anat a més.
         

ARXIVAT A:
Racisme12-O
Anar al contingut