Protesta ecologista contra la construcció de 90 habitatges a tocar del cap de Creus

Salvem l'Empordà i SOS Costa Brava rebutgen l'ampliació de la urbanització de Superfener, a Llançà, que limita directament amb el parc natural
Eva Rodríguez i Sánchez Actualitzat
TEMA:
Medi ambient

Als anys seixanta, a la zona Superfener de Llançà, a l'Alt Empordà, hi havia una desena d'habitatges i un bloc d'apartaments, i carrers asfaltats.

Posteriorment, el 2002, es va preveure el pla especial d'aquest sector en el marc del pla general del municipi, i anys més tard, el desembre del 2014, es va aprovar el projecte de reparcel·lació, que havia de permetre construir més habitatges en aquest sòl fins aleshores no consolidat.

Ara, les màquines ja treballen per poder edificar 88 habitatges nous i consolidar aquest sector dotant-lo d'equipaments i també definint-ne la infraestructura viària.

Tot això amb el vistiplau del Departament de Territori, ja que el pla director de la Costa Brava valida que hi hagi més edificacions a la zona perquè, com explica el regidor d'Urbanisme de Llançà, Francesc Guisset, "el que diu el pla director és que s'han d'acabar de definir les zones verdes, però consolida el caràcter residencial d'aquest sector".
  

Oposició ecologista

Els ecologistes, en canvi, s'oposen a la construcció d'aquests gairebé noranta habitatges nous. Argumenten que el municipi està sobresaturat i que el planejament urbanístic no respon a les necessitats actuals del municipi i s'hauria d'actualitzar. Per això aquest dijous han fet una acció reivindicativa a la zona. 

Grups ecologistes s'oposen a la construcció dels nous habitatges

Eduard de Ribot, advocat de la plataforma SOS Costa Brava, denuncia que "si no paren d'urbanitzar i no els aturem quedarà destrossat aquest vessant de muntanya a primera línia de mar".

Pel que fa a Superfener, la nova edificació afectaria unes vuit hectàrees, i per això reclamen que es faci una avaluació ambiental.

Des del consistori, en canvi, diuen que el projecte ja és una realitat i que ha superat tots els filtres i informes previs. 

Per això per al regidor d'Urbanisme el sorprèn que ara s'intenti paralitzar les obres: "Tenien coneixement de tot aquest planejament i ens sorprèn que al cap de disset anys vinguin a dir que això atempta contra el medi natural, quan estan demanats tots els informes sectorials, el paisatgístic, el del control d'incendis, etcètera. Està tot perfectament planejat i planificat."

Altres projectes urbanístics polèmics

El de Superfener no és l'únic projecte d'ampliació que genera polèmica a la zona. A tocar d'aquesta urbanització, també hi havia projectada la construcció d'una vuitantena d'habitatges en dos sectors propers i a tocar de primera línia de mar.

Es tracta del sector Roses 2, on inicialment hi havia planejada l'edificació d'una quarantena d'habitatges, i el sector Perpinyà, on es preveien 38 habitatges, tot i que està en una fase molt incipient.

El pla director de la Costa Brava, però, ha reduït pràcticament a la meitat aquestes xifres perquè reconeix l'impacte paisatgístic que suposarien.

 

Els terrenys on es vol construir són considerats com a sòl urbà, però per Josep Ciurana, portaveu de IAEDEN (Institució Alt Empordanesa per a la Defensa i Estudi de la Natura), aquesta classificació no té cap mena de sentit perquè no compleixen els requisits per ser-ho. 

Diu que "l'Ajuntament es nega a revisar el planejament municipal perquè el què pretén és permetre el creixement insostenible i irracional i dispers en el territori", i també reclama la revisió del pla director de la Costa Brava. 

Consideren que aquests terrenys no s'haurien de considerar en cap cas urbanitzables i que, en canvi, s'haurien de preservar perquè estan situats al límit del Parc Natural del Cap de Creus.

Per Francesc Guisset, regidor d'Urbanisme, en canvi, la proposta de reducció del pla director pel que fa a l'edificabilitat d'aquests dos sectors "busca menys densitat, una agrupació millor i que hi hagi uns corredors mediambientals definits en vegetació i també per a la migració de les aus i que no hi hagi gaires obstacles". 

I, per tant, segons Guisset, la preservació de l'entorn està garantida. Tot i això, afirma que el consistori revisarà els projectes que encara no s'han executat.

 

ARXIVAT A:
Medi ambient Habitatge Urbanisme Ecologia
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut