Concentració de protesta a la cala Port d'en Joan de Colera (3Cat)
Concentració de protesta a la cala Port d'en Joan de Colera (3Cat)

Protesta per reobrir el camí de ronda tallat durant anys per una finca privada a Colera

Veïns i entitats empordaneses reclamen que es reobri el camí de Llançà fins a Colera, a la Costa Brava

RedaccióActualitzat

Fa més de mig segle que el camí de ronda queda interromput al seu pas per Colera, a l'Alt Empordà, perquè travessa una propietat privada. La ruta queda tallada prop de la cala Port d'en Joan i la gent que hi vol passar ha de creuar uns 150 metres per l'aigua, a tocar de les roques, una situació que veïns i entitats ecologistes volen revertir.

Aquest diumenge, més de 200 persones s'han concentrat a la cala Port d'en Joan, on hi han arribat en dos grups des de Colera i des de la platja de Garbet. La convocatòria partia de SOS Costa Brava i Iaeden Salvem l'Empordà amb altres entitats ecologistes i excursionistes. És una acció dins d'una reclamació general perquè es reobrin els camins tradicionals que es troben en mans privades, que els han tancat al públic.

El camí entre la platja de Garbet i Colera es remunta al franquisme, quan el propietari dels terrenys va aprofitar la bona relació amb el règim per construir-hi un embarcador, algunes edificacions i una piscina. Entremig hi havia el camí de ronda, que va quedar tallat i enclotat en una propietat privada.

Unes persones caminant per l'aigua
El camí de ronda queda dins d'una propietat privada i s'han de fer uns 150 metres per l'aigua (ACN/Aleix Freixas)

Aquest estiu, els propietaris van intentar posar tanques al voltant de tot el terreny, però les entitats van denunciar les obres perquè faltaven permisos municipals i el projecte va quedar aturat. Volen que es compleixi la llei de costes que "des del 1988 dona dret de pas a una franja de terreny de sis metres a tot el litoral, però ens trobem amb moltes interrupcions a la Costa Brava", diu l'advocat Eduard de Ribot, portaveu de SOS Costa Brava.

Un grup de caiacs
Algunes persones han participat en la protesta des de l'aigua, amb caiacs (3Cat)

"Garbet era la platja dels figuerencs, que hi venien a milers perquè hi havia una estació de tren", recorda Pep Bou, de Iaeden Salvem l'Empordà, que reclama a les administracions que "garanteixin el dret dels ciutadans a l'accés lliure a les cales per la costa".

La plataforma d'entitats preveu seguir convocant accions de protesta en altres punts que queden tallats, com ara Can Juncadella de Lloret de Mar (la Selva) o alguns trams del camí de ronda de Begur (Baix Empordà) i també a Calella de Palafrugell (Baix Empordà).

ARXIVAT A:
Medi ambient
Anar al contingut