El mateix dia de la detenció, Mahsa Amini va ingressar a l'hospital, on va estar tres dies en coma abans de morir (IranHumanRights)

La mort d'una noia detinguda per no dur bé el vel quan visitava Teheran encén les xarxes

Estava en coma des de dimarts, quan una "patrulla d'orientació" iraniana la va detenir i la va portar a comissaria per fer una hora de "reeducació" sobre vestimenta
Redacció Actualitzat
TEMA:
Iran

La mort d'una jove kurda detinguda per la "policia de la moral" per no portar correctament el vel islàmic ha encès les xarxes socials a l'Iran. 

Mahsa Amini, de 22 anys, va ser arrestada dimarts a Teheran, on estava de visita amb la seva família, per agents de la denominada "policia de la moral". Una unitat especial de la policia que vigila que les dones compleixin les estrictes regles de vestir que marca el règim iranià, inclosa l'obligació de cobrir-se els cabells amb el hijab.

El mateix dia va ingressar a l'hospital, on ha estat tres dies en coma abans de morir.

Els familiars denuncien que la policia la va apallissar a la furgoneta i a la comissaria, on la van conduir per assistir a una "classe de reeducació", però no han aconseguit que s'obri cap investigació oficial.

La versió policial és que Mahsa Amini "va tenir de sobte un problema cardíac" i nega totes les acusacions de mala praxi. Justifiquen la detenció de la jove perquè no duia el hijab, el mocador per tapar-se els cabells, obligatori per a totes les dones quan són fora de casa. 

Organitzacions de defensa dels drets humans denuncien que l'obligatorietat de portar el hijab comporta denigració i abusos a les dones iranianes:

 

 

La mort de Mahsa Amini passa enmig de les creixents denúncies d'actes repressius de la policia de la moral iraniana contra les dones. Conegudes també com a "Patrulles d'orientació", recorren els carrers per "vetllar" que totes les dones compleixen els preceptes marcats arran de la revolució islàmica de 1979. 

En les últimes dècades, cada cop són més les dones de Teheran i altres ciutats iranianes que desafien les estrictes normes de vestir dels aiatol·làs i permeten que part dels cabells els sobresurtin del vel.

Aquest divendres, un cop s'ha fet pública la mort de la jove de 22 anys, molts iranians, incloses persones afins al govern d'Ebrahim Raisi,  expressen la seva indignació a les xarxes socials contra les "patrulles d'orientació", i fan servir hashtags on les bategen com a "patrulles d'assassinat". Mostren vídeos on apareixen agents de la policia moral detenint dones, arrossegant-les per terra i expulsant-les amb violència d'edificis oficials. 

 

En culpen directament el líder suprem iranià, Ali Khamenei, que justifica el paper de la policia moral i insisteix que sota el seu domini les dones han de ser obligades a respectar el codi de vestimenta islàmic.

L'últim episodi de violència contra les dones de la policia de la moral de l'Iran aprofundeix la divisió entre una gran part de la societat iraniana, jove i vibrant, i el règim religiós en el poder, una fractura que sembla cada cop més difícil de solucionar.

 
ARXIVAT A:
Iran
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut