Protestes per salvar els murals de Picasso d'un edifici a Oslo que es vol enderrocar

Els treballadors de l'agència responsable dels béns immobles del govern noruec ja han començat a perforar l'immoble
Actualitzat
TEMA:
Art

Polèmica a Noruega per l'enderrocament d'un edifici que alberga diversos murals de paret creats per Pablo Picasso. L'edifici forma part d'un complex governamental que va patir un atemptat amb cotxe bomba fa 9 anys.

Ara, activistes d'Oslo fan un últim intent per evitar que l'edifici sigui enderrocat i el mural icònic "Els pescadors", de l'artista espanyol Pablo Picasso, que vesteix l'entrada, s'esquerdi i no es pugui conservar.

Les autoritats noruegues tenen previst enderrocar l'anomenat Bloc Y, on hi ha cinc murals de Picasso, autor dels dissenys, amb la col·laboració del noruec Carl Nesjar.

Els murals, els primers de caràcter monumental fets per l'artista espanyol, es van realitzar amb la tècnica del raig de sorra i han estat considerats un exemple d'integració entre art i arquitectura.

Les protestes han augmentat des que fa deu dies es va tancar el Bloc Y, el mural "Els pescadors" va quedar tapat i els treballadors han començat a perforar.

 

 

Al març, l'agència responsable dels béns immobles del govern noruec, Statsbygg, va rebre l'ordre de començar els treballs de preparació per a l'enderrocament.

Segons ha informat el diari noruec "VG", els funcionaris del MoMA han escrit una carta demanant als polítics noruecs que reconsiderin la decisió.

 


També hi ha hagut una petició a change.org que exigeix la preservació del Bloc Y amb gairebé 48.000 signatures. Sense cap resposta, de moment, per part del govern.


Atemptat de 2011

Aquest procés es remunta el 22 de juliol de 2011, quan el terrorista d'extrema dreta Andres Breivik va atemptar a la zona amb un cotxe bomba, on van morir vuit persones. Poc després va assassinar 69 joves a l'illa noruega d'Utoya.

En l'acte terrorista, el Bloc Y va quedar malmès. Després de l'avaluació dels danys i un cop realitzades les corresponents investigacions, el Govern va decidir el 2014 preservar només l'edifici central, Høyblokka, sense tenir en compte la resta.

El Govern va argumentar que el manteniment d'un edifici buit no és sostenible però que els murals els conservarien per reubicar-los a les noves construccions.

 


Dures crítiques

Aquest pla del govern ha estat molt criticat per diversos òrgans patrimonials com el National Trust de Noruega i Europa Nostra.

L'objectiu pel qual la societat noruega s'ha mobilitzat ha estat preservar la seguretat d'aquestes obres i frenar la destrucció dels edificis.

El 2019 es van començar a organitzar diferents assegudes setmanalment per intentar fer canviar la decisió del govern. Els primers a iniciar aquestes protestes van ser els treballadors de l'Oficina de Patrimoni d'Oslo. A ells s'hi van anar sumant diferents centres artístics com Henie Onstad.

 

Ferma postura davant l'enderrocament

El Govern de Noruega manté la seva postura sobre la necessitat d'enderrocar l'edifici, ja que, segons diu, no és segur. A més, va rebutjar qualsevol proposta de reforma pels alts costs que suposaria.

Les autoritats s'han compromès a emmagatzemar els murals fins que es tornin a col·locar a les noves construccions, però els activistes culturals volen que es preservi l'edifici pel qual van ser pensats.

Activistes davant d'un dels murals de Picasso a l'edifici Y que es vol enderrocar (Efe/Berit Roald Norway Out)

 

 

ARXIVAT A:
Art Patrimoni
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut