"Prou confinament", l'estat de WhatsApp del jutge que ha fet reobrir els bars a Euskadi
- TEMA:
- Coronavirus
El jutge que va decidir que els bars i restaurants del País Basc tornessin obrir, Luis Ángel Garrido, té al perfil de WhatsApp la frase "No more lockdown", el títol d'una cançó de Van Morrison que podria traduir-se per "prou confinament" o "prou tancaments", segons ha avançat la Cadena SER.
Garrido presideix la sala del contenciós-administratiu del Tribunal Superior de Justícia del País Basc i va ser el ponent de la interlocutòria que acceptava cautelarment la petició de les associacions d'hostaleria de permetre reobrir els bars i restaurants dels municipis que es troben en l'anomenada "zona vermella" per una elevada taxa de contagis de la Covid-19.
"No more lockdown" és una de les tres cançons que el músic nord-irlandès va presentar l'any passat en protesta contra les restriccions per prevenir els contagis de coronavirus.
El "lleó de Belfast" hi va incloure versos com "no more Government overreach" ("prou extralimitacions governamentals"), "no more fascist police" ("prou policies feixistes"), "no more taking our freedom" ("prou de prendre'ns la llibertat") o "no more Imperial College scientists makin' up crooked facts" ("prou científics de l'Imperial College inventant-se fets retorçats").
En declaracions a la Cadena SER, el jutge ha dit que li agrada molt la música de Van Morrison i que té aquesta frase com podria tenir-ne "qualsevol altra" d'una cançó de l'autor de "Brown Eyed Girl". Tanmateix, apunta que hi ha versos que li semblen "correctes i altres que no".
"Un epidemiòleg és un metge de capçalera que ha fet un curset"
El dia abans d'emetre la resolució sobre bars i restaurants, Garrido va participar en una tertúlia de Ràdio Popular, on va criticar els epidemiòlegs i va mostrar desacomplexadament les seves opinions sobre la qüestió que havia de resoldre. El jutge va definir un epidemiòleg com "un metge de capçalera que ha fet un curset":
"L'epidemiologia no està tan avançada com sembla. Posarem un exemple: imaginem que a Biscaia pugen un 2.000% les malalties de transmissió sexual. I arribo jo, el gran epidemiòleg de la zona i dic 'molt fàcil: estiguin dos anys sense relacions sexuals i baixarà la corba'. Per dir això no afegeixo cap valor afegit. Ara que et diguin 'perquè el virus es redueixi vostè ha de quedar-se a casa, no parlar amb ningú i no fer res de res. Per dir això, ja ho sabien a l'Edat Mitjana."
El jutge va afirmar que les mesures dels governs per frenar la pandèmia són "totes aleatòries".
Paradoxalment, en la resolució judicial, però, Garrido citava "una part important dels epidemiòlegs" a l'hora d'argumentar que la restauració no ha provocat un increment de casos de coronavirus.
La de permetre la reobertura de bars i restaurants no és la primera decisió polèmica que pren la sala de Garrido al voltant de la lluita contra la pandèmia. El mes d'agost, es va pronunciar en contra de l'avançament del tancament de l'hostaleria nocturna a la 1:30 i, a l'octubre, va rebutjar la restricció de les reunions socials a sis persones perquè va considerar que vulnerava els drets fonamentals.
La restauració catalana demanarà al TSJC que faci com al País Basc
Després de la resolució al País Basc, el Greu de Restauració de Barcelona demanarà al TSJC la suspensió cautelar de les restriccions que afecten el sector. Consideren que el dany que causen les restriccions és "desproporcionat" i que no s'ha pogut demostrar que les actuals mesures siguin útils per contenir la pandèmia.
Anteriorment, el Gremi ja havia presentat sis recursos a resolucions del Departament de Salut, però la justícia sempre les ha denegat. El director general del Gremi de la Restauració, Roger Pallarols, ha dit a TV3 que demanaran al tribunal que canviï el criteri.
"No està acreditat que estiguin tenint un impacte decisiu en l'evolució de la pandèmia i, en canvi, sí que està acreditat que estan tenint un impacte molt lesiu en l'economia de la ciutat i en l'economia de les famílies"
Per la seva banda, la Federació Catalana d'Associacions d'Activitats de Restauració i Musicals (Fecasarm) ha dit que la reobertura al País Basc suposa "un bri d'esperança". Fecasarm afirma que Catalunya és una de les comunitats amb les restriccions més estrictes i que, malgrat això, és una de les quals presenten pitjors dades de contagis.
- ARXIVAT A:
- Coronavirus Judicial País Basc