L'estàtua s'ha erosionat i les autoritats volen restaurar-la i acabar amb la imatge de turistes grapejant-la (iStock/Derick Hudson)

Prou tocar els pits de Molly Malone: Dublín posarà seguretat a la seva estàtua més icònica

Un programa pilot servirà per restaurar l'escultura i buscar solucions davant d'una "tradició" que va néixer fa ben pocs anys

Redacció/EFEActualitzat

L'Ajuntament de Dublín provarà de situar vigilants al costat de la famosa estàtua de Molly Malone per evitar que els turistes li toquin els pits, un gest que diuen que porta bona sort però que està erosionant el monument i pot ser considerat ofensiu.

Fotografiar-se grapejant els pits de l'escultura s'ha convertit en tota una tradició per molts dels visitants de la ciutat, i, de tant fregament, la zona s'ha acabat tornant d'un color brillant que desentona amb la resta de l'obra, creada en bronze per l'escultora irlandesa Jeanne Rynhart el 1998.

En aquell moment, la figura ja va causar certa controvèrsia entre els que deien que el vestit era massa insinuant. L'estàtua recorda una venedora de marisc dublinesa que, segons la llegenda, hauria viscut al segle XVII i era molt estimada per tothom.

La seva mort sobtada la va convertir en tot un mite a la capital irlandesa, on el nom de Molly Malone encara ressona a través de la cançó que porta el seu nom, i que s'ha convertit en un l'himne oficiós de la ciutat.
 

Campanya contra la misogínia i la cosificació

L'anunci de l'Ajuntament representa una petita victòria per a la cantant Tilly Cripwell, que fa temps va llançar una campanya a les seves xarxes socials per denunciar que els turistes fa anys que "violenten" Malone amb "un comportament fastigós, misogin i provocador"

"Cada vegada em molestava més i més, així que vaig decidir que havia de fer alguna cosa si volia continuar actuant al costat de l'estàtua", ha explicat a EFE aquesta artista de carrer, de 23 anys. 

Ara, les autoritats dublineses no només intentaran acabar amb la imatge dels tocaments, sinó que restauraran la figura.

Tot i això, la presència de vigilants només està garantida durant la primera setmana de maig, que segons l'Ajuntament servirà com a "setmana pilot" per "educar aquells que interactuen amb l'estàtua i demanar-los que no la toquin ni pugin al pedestal, explicant-los els motius".

Per l'artista, aquesta és una solució a curt termini que, a més, no encaixa amb "la manera com es protegeixen altres estàtues d'homes" a la capital irlandesa. 

"La idea d'aquesta campanya és que la gent canviï d'actitud i de comportament, en lloc d'haver de tancar l'estàtua o posar-hi barreres, com faran els vigilants", sosté Cripwell, que proposa, per exemple, elevar Malone en una plataforma inaccessible. 

Sobre això, l'Ajuntament admet que les característiques actuals de la figura "permeten que les multituds s'hi reuneixin fàcilment" en el marc dels "recorreguts que ofereixen els guies turístics". "Moure l'estàtua o elevar el pedestal són opcions costoses, mentre que col·locar una barana al voltant d'aquesta obra pot fer augmentar el risc", afegeix la corporació municipal.


"Els irlandesos no ho fan"

La campanya, per tant, no s'ha acabat encara, adverteix Cripwell, que recorda que aquesta "pràctica degradant" és relativament recent. De fet, com recorda, "no hi ha cap referència al folklore irlandès que digui que tocar els pits porti bona sort. No és una tradició, els irlandesos no ho fan", insisteix. 

L'obra va arribar el 2014 a l'emplaçament actual, al costat de la principal oficina de turisme de la ciutat, on es creu que va arrencar el mite dels pits i la bona sort.

El fenomen no és exclusiu d'aquesta estàtua: a Catalunya en trobaríem exemples com ara el cul de la Lleona de Girona, però n'hi ha molts més arreu del món, com el pit de l'estàtua de Julieta a Verona, els genitals de Victor Noir a París o els del toro de Wall Street, a Nova York.

ARXIVAT A:
Masclisme FeminismeTurismePatrimoniIrlanda
Anar al contingut