
Prou trucades durant la migdiada: el que les operadores de telefonia ja no poden fer
MásMóvil, Orange, Telefónica i Vodafone han pactat un codi de conducta per evitar pràctiques intrusives i fraudulentes en les trucades a clients que s'aplica a partir d'aquest 1 de gener
Si rep una trucada d'una de les principals operadores telefòniques espanyoles abans de dilluns, 3 de gener, a les 9 del matí, ha de saber que l'empresa responsable està vulnerant les normes.
MásMóvil, Orange, Telefónica i Vodafone s'han compromès, entre altres coses, a no fer trucades en cap de setmana, a les nits o a l'hora de la migdiada.
Les quatre operadores amb més quota de mercat d'Espanya van acordar un codi de conducta que s'aplica a partir d'aquest 1 de gener.
També s'hi va comprometre en el seu moment EuskalTel, que durant el procés s'ha integrat a MásMóvil.
Cada sis mesos es reuniran per controlar que el codi es compleixi i, si cal, actualitzar-ne o ampliar-ne el contingut.
Aquestes són les mesures pactades:
No trucar durant la migdiada, les nits i els caps de setmana
L'acord prohibeix les trucades comercials de les operadores a clients entre les 3 i les 4 de la tarda. També les restringeix a les nits, de les 9 del vespre a les 9 del matí.
A més, protegeix els caps de setmana, en què tampoc hi podrà haver trucades.
No trucar més de tres vegades en un mes
Les operadores només podran trucar, com a màxim, tres vegades el mateix client al llarg d'un mes. Si la persona que rep la trucada refusa l'oferta hauran d'esperar tres mesos abans de fer-n'hi una de nova.
Donar un telèfon de contacte
Les companyies hauran d'assegurar-se que la teleoperadora que fa la trucada pugui facilitar a l'usuari un telèfon on obtenir informació de qualsevol producte o fer gestions comercials o reclamacions.
Dir d'on truquen i d'on han tret el número de l'usuari
L'usuari haurà de conèixer sempre el número des d'on el truquen, la marca comercial que ho està fent, el motiu comercial de la trucada i la base de dades d'on treuen el seu nom.
Respectar la Llista Robinson
Existeix un fitxer de consumidors que no volen rebre trucades ni visites, on totes les persones que ho vulguin s'hi poden inscriure.
És l'anomenada Llista Robinson, promoguda per una associació d'empreses digitals. A principis de 2021 hi havia 1.200.000 persones apuntades.
Però hi ha empreses que no respecten la llista. Espanya és el tercer país d'Europa amb més spam telefònic, darrere de Polònia i Hongria, segons informes internacionals.
Ara, el codi de conducta incrementa les garanties perquè les operadores no contactin amb clients que hi estiguin inscrits.
Controlar els enganys i l'obtenció de dades
Es faran auditories per controlar que els seus distribuïdors i les plataformes de trucades no facin servir mitjans enganyosos, fraudulents o deslleials amb la competència.
També s'augmentarà el control per evitar que s'obtinguin dades del consumidor.
Les companyies tampoc podran forçar respostes dels consumidors que es puguin interpretar com una acceptació a canviar d'operadora o qualsevol acció que impliqui un cost econòmic.
Donar de baixa els serveis que no respectin el codi
Les empreses hauran de donar de baixa els serveis que hagin estat contractats en accions que incompleixin aquest codi.
Ara bé, ho faran sempre que com a màxim s'hagi passat una factura i que la interrupció del servei no suposi penalitzacions econòmiques o pèrdua de connectivitat per a l'usuari.
Resoldre les reclamacions de manera àgil
Les empreses també hauran d'implementar un procediment comú i àgil per resoldre reclamacions de clients que hagin rebut pràctiques que vulnerin el codi pactat.
Hauran de col·laborar entre elles per posar en coneixement i, si cal, denunciar davant dels organismes competents les pràctiques fraudulentes o lesives per als clients.