Madrid ple de cotxes i activitat a les estacions en el primer laborable amb restriccions

L'Audiència Nacional rebutja suspendre l'aplicació del confinament que havia demanat un advocat particular
Redacció Actualitzat
TEMA:
Coronavirus

Madrid ha posat a prova aquest dilluns, primer dia laborable, l'eficàcia de les restriccions imposades pel govern de Perdro Sánchez, un confinament perimetral que afecta 4.700.000 persones de la capital i 9 municipis dels voltants.

Aquests municipis són Móstoles, Alcalá de Henares, Fuenlabrada, Leganés, Getafe, Alcorcón, Torrejón de Ardoz, Parla i Alcobendas.

S'han registrat algunes retencions de trànsit a l'accés a la capital, però la mobilitat s'ha reduït respecte a un dilluns qualsevol. El transport públic de Madrid, en canvi, ha registrat les aglomeracions habituals.

A primera hora del matí, els voltants l'estació d'Atocha es veien com qualsevol altre dilluns: plena de cotxes i d'activitat.

Fora i dins de l'estació. Trens amb molta gent, igual que l'M-30. El confinament només limita les sortides i entrades a Madrid i en altres 9 ciutats de la Comunitat, però dins d'aquestes zones la normalitat és gairebé total i no es noten les restriccions.

Una de les coses que més fa dubtar de l'eficàcia d'aquest confinament perimetral de Madrid és que Renfe no ha reduït la freqüència dels trens de rodalies i de l'AVE.

Desenes de persones esperen un tren de Rodalies a l'estació d'Atocha (EFE/Mariscal)

Els controls són informatius perquè s'està pendent de l'aval judicial a les restriccions. Molts usuaris, de fet, s'han mostrat sorpresos justament per la falta de controls a l'entorn d'Atocha, un dels centres neuràlgics de la ciutat.

"En el que porto de confinament només una vegada, m'he trobat un control", assegurava la Cristina des de l'estació d'Atocha; i afegeix que es mou com un dia qualsevol, "tot i que potser amb una mica menys de gent".

Aquest cap de setmana, la capital ja ha funcionat a mig gas. L'aeroport, les estacions de tren i les carreteres i autopistes han registrat molt poca mobilitat.
 

El confinament consisteix en la prohibició d'entrar i sortir dels municipis afectats si no és per motius de feina o per anar a un centre escolar.

Les excepcions també inclouen, entre altres, els desplaçaments per anar a un centre sanitari, al banc, per tenir cura de gent gran o dependent i per fer tràmits administratius o judicials.

L'Audiència Nacional ha rebutjat les mesures que havia sol·licitat un advocat particular, Curro Nicolau, per suspendre l'aplicació del confinament de Madrid i els altres municipis dels voltants per frenar que el coronvirus continuï avançant.

Dos policies nacionals als voltants de l'estació d'Atocha (EFE/Mariscal)

Pel que fa a la resta d'àmbits, es limiten les trobades socials a sis persones, i els locals comercials han de tancar com a molt tard a les deu de la nit; a més, hi ha restriccions en actes religiosos.

Els restaurants i bars poden acollir un aforament màxim del 50% a l'interior i del 60% a l'exterior, i han de tancar a les onze de la nit.


L'enfrontament polític puja de to

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha felicitat les autonomies que "s'anticipen als esdeveniments i prenen mesures preventives i contundents" davant la pandèmia. Illa ha precisat que es referia "a totes" les comunitats i ha defensat la gestió del Ministeri. "No estem fent política, estem treballant des de l'evidència científica", ha argumentat. 

Illa ha evitat entrar en qualsevol polèmica amb la Comunitat de Madrid i ha afirmat que aniran amb "tarannà constructiu" a la reunió d'aquest dimarts del Grup Covid-19, entre representants del govern espanyol i el madrileny. 

El ministre Illa ha dit que correspon al govern madrileny decidir si cal aplicar més restriccions (EFE/Fernando Alvarado)


Mentre el ministre ha intentat passar de llarg de la picabaralla política, aquest cap de setmana la presidenta madrilenya ha acusat Pedro Sánchez de generar el caos.

Isabel Díaz Ayuso considera que les mesures restrictives del govern espanyol són una farsa per justificar una intervenció del tot innecessària a Madrid.

"Durant l'estiu les xifres han estat molt bones, i el tracte donat a Madrid no ha estat el proporcionat, per exemple, a Catalunya o a l'Aragó, que celebro perquè és el que toca."


La presidenta de la comunitat ha criticat que el relat del govern espanyol "és sempre el mateix, passi el que passi": "Madrid ho fa tard i malament, i tota la resta, millor que nosaltres."

Segons Ayuso, les restriccions imposades són "greument perjudicials" i generen confusió.

"Si Madrid s'enfonsa, darrere hi va el conjunt del país", ha assegurat.


I la vicepresidenta espanyola, Carmen Calvo, l'ha acusat d'actuar només pensant en el benefici polític. Dit això, Calvo ha reiterat la mà estesa del govern espanyol per ajudar la Comunitat de Madrid a combatre la pandèmia.

Calvo ha afirmat que l'obligació i únic objectiu del govern de Sánchez és "salvar vides i protegir la salut".
 

Enfrontament polític, però també judicial

Sigui com sigui, la presidenta de la Comunitat de Madrid aplica, a contracor però amb unes de les pitjors xifres d'incidència del coronavirus de la Unió Europea, la limitació de moviments dels seus ciutadans. I ho fa, això sí, presentant batalla judicial.

Divendres va presentar un recurs a l'Audiència Nacional contra l'ordre del ministre Illa per invasió de competències. L'Audiència té ara deu dies per pronunciar-se. Mentrestant, les mesures se seguiran complint a Madrid.
 

Confinament perimetral també a Lleó i Palència

La Junta de Castella i Lleó ha decidit confinar perimetralment a partir d'aquest dimarts les ciutats de Lleó i Palència a causa dels brots de coronavirus que les afecten. Les restriccions duraran com a mínim 14 dies i afectaran les entrades i sortides als termes municipals.

Els equips jurídics de la junta castellana han de concretar l'hora en què entrarà en vigor la mesura.

La ciutat de Palència ja tenia restriccions des del 24 de setembre que fins ara no havien afectat la mobilitat.

ARXIVAT A:
Coronavirus Comunitat de Madrid
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut