S'ha escollit la badia de Portlligat per les bones condicions de les seves praderies de posidònia (ACN/Gemma Tubert)

Prova pionera a Portlligat: robots aquàtics equipats amb IA estudien la posidònia

Un projecte europeu investiga la davallada de la planta marina, que té un paper vital en el context climàtic

Prova pilot amb tecnologia pionera a la badia de Portlligat, a l'Alt Empordà. Diversos robots teledirigits i equipats amb intel·ligència artificial analitzen i recullen informació de la posidònia del fons marí. 

Els boscos d'aquesta planta marina tenen una funció essencial: capturar diòxid de carboni i emmagatzemar-la durant segles o mil·lennis. Per això, la posidònia és una gran aliada contra el canvi climàtic.

En canvi, si és destruïda, el que es coneix com a carboni blau és alliberat i arriba a l'atmosfera.

En les últimes dècades, aquesta vegetació marina ha patit una regressió a tota la Mediterrània, i els científics volen esbrinar-ne el perquè.

Imatge del mapeig que estan fent els robots de Seabots a Portlligat (ACN/Gemma Tubert)

Anàlisi "no invasiva" de litoral

Amb l'ajuda dels robots aquàtics, els investigadors estan cartografiant el litoral per obtenir dades sobre l'estat d'aquestes praderies. I a més, ho fan de manera "no invasiva", ja que naveguen per la superfície del mar.

"Els robots emeten un so, aquest so rebota, i en funció de com és aquest substrat podem entendre quina composició té i quant carboni té en estoc", ha explicat Pau Guasch, conseller delegat de Seabots, l'empresa catalana que fabrica aquesta tecnologia.


L'objectiu d'aquesta primera prova, emmarcada en un projecte europeu, és entrenar la intel·ligència artificial perquè els robots aprenguin a treballar de forma autònoma.

Així s'estalviarà temps, riscos humans i l'impacte ambiental serà menor, ja que, fins ara, s'ha hagut de fer de manera manual, amb immersions per part dels científics.

Mar Truch, doctorand del Centre d'Estudis Avançats de Blanes, ha assenyalat que les dades recollides permetran "delimitar les àrees més importants a protegir" i "crear noves regulacions".

L'estudi es fa a la badia de Portlligat per les bones condicions de les praderies de posidònia. La zona forma part del parc natural del Cap de Creus i fa més de 15 anys que el fondeig hi està regulat.

 

ARXIVAT A:
Medi ambient
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut