L'estudi clínic d'un fàrmac diu que pot allarga la supervivència lliure de progressió dels tumor (iStock / Natàlia Sokhrannova)

Proven amb èxit una estratègia per tractar el càncer de mama metastàtic i reduir la químio

Un assaig clínic en fase 3 mostra que un anticòs conjugat presenta millors resultats que la quimioteràpia convencional en un tipus de càncer de mama metastàtic
Núria Pruneda Actualitzat
TEMA:
Càncer

El 26 de setembre, l'Agència Espanyola de Medicaments (AEMPS) va aprovar per fi el finançament d'uns fàrmacs molt esperats per les dones que pateixen un càncer de mama metastàtic. Els fàrmacs ja tenien el vistiplau dels Estats Units i de l'Agència Europea de Medicaments. Un d'aquests medicaments obre la porta que moltes d'aquestes pacients s'estalviïn quimioteràpia i passin més temps sense que el tumor torni a créixer, segons un assaig clínic en què ha participat el VHIO, l'Institut d'Oncologia de la Vall d'Hebron.

A Espanya s'estima que durant aquest any es diagnosticaran més de 36.000 casos de càncer de mama. D'aquests, el 70% són del tipus RH+HER2- (receptor hormonal positiu i proteïna HER2 negativa).

Cristina Saura, cap de la Unitat de Càncer de Mama de la Vall d'Hebron Institut d'Oncologia, explica que entre els tumors categoritzats com a HER2 negatiu n'hi ha que es poden beneficiar de tractaments pensats pel HER2 positiu perquè en realitat tenen aquesta proteïna, encara que en nivells molt baixos.

"En aquest estudi hem avaluat una nova categoria, que són els tumors 'ultralow', això vol dir una expressió ultrabaixa de la proteïna de HER2."

"Amb molt poca expressió de la proteïna és suficient perquè el medicament reconegui les cèl·lules del tumor i es pugui unir i fer el seu efecte", explica Saura.

En l'assaig han participat 866 pacients que complien aquests criteris: receptor hormonal positiu i amb nivells baixos o ultrabaixos  de la proteïna HER2.

El fàrmac és l'Enhertu, un anticòs, trastuzumab deruxtecan (T-DXd), indicat per a les pacients que ja han rebut una o diverses línies de tractament hormonal i quimioteràpia.

En aquest assaig, però, es va administrar a dones que només havien rebut el tractament hormonal, però no quimioteràpia.  En comparació amb les tractades amb quimioteràpia convencional, la progressió de la malaltia es va reduir un 38%. És a dir, el temps que passa des de l'inici del tractament fins que el tumor torna a créixer va ser de 13,2 mesos. En les que havien rebut químio, la mitjana va ser de 8,1 mesos.

Per tant, el fàrmac es pot utilitzar en fases més precoces de la malaltia, estalviaria a les pacients una línia de quimioteràpia -amb la qual cosa tindrien més qualitat de vida-, allargaria la supervivència lliure de progressió dels tumors i ampliaria el nombre de persones que es poden beneficiar d'aquest medicament.

L'estudi obre la porta a una nova estratègia amb fàrmacs dirigits (3Cat/Núria Pruneda)

Dos anys esperant el tractament

Cristina Tripiana és pacient de la doctora Saura. Se li trenca la veu quan ens explica que arrossega el càncer des del 2018: "És un medicament que feia dos anys que la meva doctora volia posar-me."

"Estic emocionada perquè aquest tractament realment per a mi suposa esperança i vida. Al final, la gent que tenim metàstasi tenim la mort aquí, no? Tots ho sabem que hem de morir, però ets com més conscient."

Saura explica que "aquests tumors es poden beneficiar de fàrmacs ja aprovats i amb bons resultats en tumors HER2+".

Cristina Tripiana a la consulta de la seva doctora (3Cat / Núria Pruneda)

Tot i que actualment aquesta nova indicació del tractament encara no s'ha aprovat per les agències reguladores ni és finançada a Espanya, "els resultats d'aquest estudi obren la porta a noves opcions de tractament futures", assegura la doctora.

Aquest estudi s'ha publicat al "The New England Journal of Medicine".

 

ARXIVAT A:
Càncer
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut