Proven amb èxit una vacuna per reduir la reproducció dels porcs senglars
- TEMA:
- Medi ambient
El creixement de la població de senglars s'ha convertit en un problema a tot arreu, també a les ciutats i els seus voltants. Un estudi de la Universitat Autònoma ha comprovat l'eficàcia d'una vacuna per controlar la fertilitat dels porcs senglars, que pot ser una de les solucions per reduir la superpoblació d'aquests animals, sobretot en les zones urbanes i periurbanes, on la cacera no és aconsellable.
L'investigador Manel López Béjar, del Departament de Sanitat i Anatomia Animals de la UAB, que encapçala aquesta prova pilot, ha explicat que la vacuna Gonacon és eficaç en totes les femelles estudiades, que deixen d'ovular. També ho és en la majoria de mascles, que perden la capacitat reproductiva durant molts mesos o, fins i tot, permanentment si són molt joves.
S'ha observat, inclús, que els mascles perden el desig sexual, són menys agressius i es redueixen els conflictes amb humans, segons ha explicat Béjar:
"Modificarà el comportament dels animals perquè al no tenir hormona els senglars mascles, en aquest cas, no es dispersaran tant per buscar femelles quan estan en zel. Al no bellugar-se tant els animals, fa que hi hagi menys incidència en accidents."
L'estudi, que va començar el 2017 amb l'objectiu de trobar en la vacuna una alternativa al control cinegètic, s'ha fet als parcs naturals de Collserola i Sant Llorenç del Munt i l'Obac, dels municipis de Terrassa, Sant Cugat del Vallès, Matadepera i Vacarisses, al Vallès Occidental.
Per primera vegada l'estudi s'ha fet amb animals en llibertat, en total 219 exemplars dels quals se n'han vacunat 192. D'aquests, s'han fet 154 recaptures que han permès fer el seguiment exhaustiu de 56 animals vacunats -34 femelles i 22 mascles-, més 18 animals de control que no van rebre cap vacuna. López Béjar ha destacat que la magnitud d'aquest estudi fa que sigui pioner a tot el món.
Els animals s'adormen amb dards sedants per poder-los vacunar, o després, recollir mostres de pèl per analitzar si segreguen o no les hormones de la reproducció, que com explica el veterinari clínic del projecte Kiko Closa, és el que en demostra l'eficàcia:
"Redueix les hormones reproductives, per tant, menys libido, i evita que la femella sigui cíclica i, per tant, no hi ha ovulació i encara que hi hagués un mascle amb capacitat reproductiva la femella no estaria ovulant i no hi hauria reproducció."
La vacuna inhibeix la reproducció de l'animal tant en femelles com mascles, però també s'ha constatat que dura més en animals més joves. Mentre els animals adults necessitaven una revacunació al cap d'un any o dos, els efectes en els més joves, en torn a la pubertat, és a dir, entre els 4 i 6 mesos d'edat, segons López Béjar, són gairebé permanents.
"Ara falta confirmar i avaluar si l'ús de Gonacon en animals prepúbers, d'entre 3 i 6 mesos d'edat, comporta una inhibició definitiva de la reproducció per manca de desenvolupament dels òrgans reproductius, així com si aquest efecte comporta canvis de comportament i de creixement en els individus tractats."
Aquest és l'objectiu de la segona fase del projecte, que començarà l'any que ve i durarà tres anys més, per veure si els animals redueixen la seva mobilitat, si es comporten diferent amb les mares, si avancen la reproducció i si hi ha canvis en els genitals, o si l'esterilitat és reversible, diu López Béjar.
Els investigadors reiteren que per controlar la població creixent de senglars cal "un pla coordinat" de les administracions, conscienciació ciutadana i mesures com, per exemple, evitar donar-los menjar, que no tinguin accés a l'aigua o no dipositar deixalles prop de les zones urbanes: "Troben aliment ric en energia que afavoreix la reproducció i el seu creixement", diu Béjar.
L'estudi s'ha fet amb el suport de la Diputació de Barcelona, la col·laboració dels ajuntaments afectats, i coordinat pel Grup d'Investigació sobre Infertilitat (GRI-BCN) de la UAB. Hi han participat també membres del National Wildlife Research Centre (NWRC) dels EUA, de l'Animal and Plant Health Agency (APHA) de Gran Bretanya i de The Botstiber Institute for Wildlife Fertility Control.
- ARXIVAT A:
- Medi ambient Biodiversitat