Proven robots per assistir i seguir l'estat de salut de gent gran que viu sola
Margarita Fernández és una de les tres persones que ha participat a la prova pilot de l'Ajuntament de Barcelona
El robot Misty II té una missió: estudiar fins a quin punt un dispositiu tecnològic d'aquest tipus pot ajudar a millorar l'atenció que reben les persones grans que viuen soles a casa seva.
A la ciutat de Barcelona, hi ha 350.000 persones de més de 65 anys i prop d'una quarta part, unes 90.000, viuen soles. L'Ajuntament estudia si un robot assistent pot reduir el seu aïllament i millorar-los la qualitat de vida.
És per això que s'ha cedit temporalment tres d'aquests robots, desenvolupats per l'empresa lleidatana Grup Saltó, a tres persones grans, per veure com funciona en un entorn real.
Prova pilot amb la Margarita
Margarita Fernández és una de les tres persones que, de moment, ha conviscut amb un ARI (assistent robòtic intel·ligent) i assegura que l'ha ajudat molt i li ha fet la vida "més agradable".
Durant dos mesos, cada matí, el robot li ha monitoritzat l'estat de salut i li ha preguntat com està o a quina hora se'n va anar a dormir. En cas que la Margarita caigués o es fes mal, podria cridar el robot, que trucaria als serveis d'emergències i la gravaria amb la càmera que té al front.
En aquest vídeo t'expliquem com ha viscut la Margarita la prova pilot:
L'estudi servirà per determinar si l'Ari és útil per monitorar l'estat de salut, reduir oblits i millorar la seguretat de les persones grans.
Tot i que els terminis inicialment previstos s'han endarrerit molt, l'Ajuntament assegura que aquesta primera prova pilot es farà en una desena de llars en total i més endavant s'ampliarà fins a 50 persones grans que visquin soles.