Sanitaris prenent mostres per fer tests de coronavirus (EFE/David Borrat)

Proves en 15 minuts: els tests d'antígens comencen a arribar als CAP i hospitals

Es faran a les persones amb símptomes, cosa que permetrà dedicar els tests PCR a altres tipus de casos, com els asimptomàtics
Redacció Actualitzat
TEMA:
Coronavirus

El Departament de Salut comença a distribuir aquest divendres els nous tests d'antígens als Centres d'Atenció Primària, els CAP, i a les urgències dels hospitals.

Els tests d'antígens tenen l'avantatge que donen el resultat en 15 o 20 minuts i poden ser tan fiables com els tests PCR, que han d'anar al laboratori i triguen hores a tenir el resultat, que sovint triga dies a arribar a l'afectat.

Un milió de tests

La previsió és distribuir-ne un milió, amb la intenció de descarregar de feina els laboratoris que fan les PCR, que ara estan saturats.

Aquesta nova estratègia ha de permetre dedicar la capacitat actual de fer tests PCR als casos en què sigui més necessari.

Obligarà als CAP a reorganitzar la logística i els protocols de funcionament de les proves, perquè els pacients hauran d'esperar a rebre els resultats.

Efectius quan hi ha símptomes

Segons va assegurar aquest dijous el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, els tests d'antígens són molt efectius en les persones amb símptomes, sobretot els primers dies.

Argimon va explicar que aquests tests es fan amb mostres nasofaríngies però que s'està estudiant si es poden fer amb mostres més fàcils d'obtenir, com un frotis nasal.

Aquest dijous el metge i investigador Oriol Mitjà va assegurar que Salut fa dies que té aquests tests i que els està retenint, mentre que per la seva banda Argimon va respondre que no trigarien a fer-los servir. 


Diferents dels serològics

Els tests d'antígens detecten el virus o parts del virus directament, com les PCR, però ho fan sense necessitat de cultivar-los en laboratori, i per això són més ràpids.

Però són menys sensibles que les PCR, i per això són més eficaços quan ja hi ha símptomes, que és quan hi ha més quantitat de virus al cos.

Són diferents dels tests serològics, que no detecten el virus, sinó els anticossos que ha generat el cos per defensar-se del virus.


"Pooling", de 8 en 8

A més dels tests d'antígens, per reduir la pressió als laboratoris amb les PCR també es vol introduir la tècnica anomenada "pooling", en què s'analitzen les mostres de 8 persones alhora.

Si surt negatiu, totes són negatives, i si surt positiu, llavors s'analitza cadascuna per separat. És una tècnica que haurà de permetre descarregar molt de feina els laboratoris.

D'altra banda, Salut també vol que es faci un cribratge sistemàtic amb PCR als treballadors de les residències de gent gran, que s'hauran de prendre les mostres ells mateixos.

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Salut
NOTÍCIES RELACIONADES
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut