Municipis confinats els caps de setmana, comerços grans tancats i activitats suspeses
S'aturen totes les activitats extraescolars i l'activitat cultural i tanquen els centres esportius
El govern anuncia un enduriment de les mesures per combatre la Covid, que passen per un confinament perimetral que restringeix la mobilitat entre municipis els caps de setmana.
Tampoc es podrà entrar i sortir de Catalunya durant tota la setmana. Les mesures entraran en vigor aquest divendres i duraran, de moment, 15 dies.
L'horari del confinament de cap de setmana serà de les 6 del matí de divendres a les 6 del matí de dilluns. S'avança a divendres per evitar els moviments "massius" d'un cap de setmana que havia de ser festiu, ha dit el conseller d'Interior, Miquel Sàmper.
Queden fora de les restriccions desplaçaments justificats per qüestions mèdiques, laborals o cura de persones dependents. També es preveuen excepcions per a les visites als cementiris el 31 d'octubre i l'1 de novembre, sempre que sigui dins de la mateixa comarca.
Passada la mitjanit d'aquest divendres, el Diari Oficial de la Generalitat ha publicat la resolució amb les noves restriccions per frenar els contagis de coronavirus:
El DOCG publica les noves restriccions by Moderador Noticies Web on Scribd
"Aturada social"
Davant d'una situació "crítica", el vicepresident en funcions de president, Pere Aragonès, ha resumit les novetats d'aquesta manera: "Tothom a casa excepte per treballar, anar a l'escola, tràmits essencials o el petit comerç del dia a dia. La resta, tot aturat".
Aragonès ha dit que les mesures tenen l'objectiu de promoure una "aturada social imprescindible" acompanyada de recursos per als sectors que es veuran afectats.
Les noves restriccions que s'han aprovat aquest matí en un consell de govern extraordinari entraran en vigor aquest divendres, un cop es publiquin al Diari Oficial de la Generalitat (DOGC) aquesta matinada, i ja no es podrà sortir del terme municipal.
"És el moment de l'aturada social. És el moment de quedar-se a casa. Una aturada social que ha d'actuar com a dic de contenció", ha insistit Aragonès.
Aragonès ha dit que Europa està immersa en una pandèmia global sense precedents i que "no ens podem permetre els errors anteriors".
"Tenim davant sacrificis molt durs i hi posarem els recursos que calguin", ha assegurat el vicepresident en referència a unes mesures econòmiques que "reforçaran" la setmana que ve.
Cultura i centres esportius, tancats
El confinament perimetral anirà acompanyat de l'aturada de l'activitat cultural. Teatres, cinemes i sales de concert hauran de tornar a tancar, siguin exteriors o interiors. Els museus, arxius i sales d'exposicions podran obrir al 33%. Les biblioteques només podran oferir el servei de préstec.
Preguntat sobre la declaració de la cultura com a bé essencial, Aragonès ha dit que la cultura "no s'ha vist afectada fins que no ha estat necessari". "El nostre suport al sector cultural continuarà, és un parèntesi necessari. Pel que implica de mobilitat, no per l'activitat en si", ha assegurat.
També hauran de tancar els centres esportius, com els gimnasos o els entrenaments no professionals.
La cultura rebrà 17,2 milions d'euros en ajudes i també s'obrirà una línia de 20 milions per a les entitats d'educació en el lleure, i una de 10 milions per als clubs esportius federats.
La mesura també afecta els centres comercials, excepte la part de supermercats, i comerços de més de 800 metres quadrats, que també hauran d'abaixar la persiana, sempre que no siguin d'alimentació i serveis essencials.
El petit comerç, doncs, podrà continuar obrint com fins ara, amb un aforament del 30%.
S'ha acordat seguir impulsant el teletreball i quan no es pugui teletreballar, s'haurà d'esgraonar l'entrada i flexibilitzar horaris.
Ajudes econòmiques
El govern ha anunciat que destinarà 300 milions d'euros per fer costat als sectors afectats per les restriccions d'aquesta segona onada del coronavirus.
"Hem d'acompanyar l'esforç de la ciutadania, les empreses i les famílies. Mobilitzarem 300 milions d'euros addicionals", ha dit Aragonès.
El govern aprovarà un decret llei per evitar desnonaments i un segon decret que afectarà el pagament de l'IRPF i treballadors en ERTO.
Activitat escolar
S'aturen també totes les activitats extraescolars, tot i que s'exclouen les que es fan a l'escola mantenint el grup bombolla.
Pel que fa a la docència, continuen les classes presencials i a partir de batxillerat s'opta per un model híbrid que combina la presencialitat amb el teleestudi. També afecta formació professional, que serà telemàtica sempre que sigui possible.
Budó ha detallat que els centres ja poden posar en funcionament aquest model híbrid perquè es tracta d'un protocol que ja estava establert en el pla de reobertura de les escoles en funció de l'evolució de la pandèmia.
Les universitats continuaran fent l'activitat a distància, amb excepció de les pràctiques i les avaluacions.
Les restriccions vigents com el tancament de bars i restaurants, de centres d'estètica o de l'oci nocturn es mantenen. També el toc de queda entre les deu de la nit i les sis del matí.
Però un dels canvis que es contempla és que els repartidors de menjar a domicili puguin treballar fins a les onze de la nit, en comptes de fins a les deu, tal com decretava fins ara el toc de queda nocturn.
Dispositiu policial
Es dedicaran 5.000 efectius dels Mossos d'Esquadra de forma exclusiva al control de la mobilitat, coordinats amb més de 200 cossos de les policies locals.
El control de les àrees ràpides les faran els Mossos. "Hem de fer que aquest cap de setmana que era festiu no ho sigui", ha dit Sàmper.
El confinament nocturn ha permès una reducció del 43% de la mobilitat respecte de l'any passat.
"Situació crítica"
Les mesures estan encaminades a evitar el col·lapse de les unitats de cures intensives, que en poques setmanes podrien arribar a igualar el pic de la primera onada de la pandèmia. Si no es prenen mesures contundents, el govern assegura que en 15 dies el país tornarà a la situació del mes de març.
"Ho hem d'aturar", ha dit la consellera de Salut, Alba Vergés, que ha assegurat que el sistema de salut no pot estar en el nivell de tensió que està a dia d'avui. "No aguantarà més. Avui tenim 434 persones ingressades a les UCI. Són pacients Covid", ha dit Vergés.
"Estem en plena segona onada i hem d'aconseguir abaixar les xifres. Necessitem aplanar la corba i doblegar-la. Hem vist una petita baixada fruit de les mesures, però no n'hi ha prou", ha afirmat Vergés.
L'objectiu és tornar als 1.000 contagis diaris i baixar la Rt per sota d'1, una xifra que indicaria que s'està aplanant la corba. Aquest dijous el risc de rebrot ha baixat 2 punts i i se situa als 838 punts a Catalunya. Entre el 12 i el 18 d'octubre era de 629.
El confinament domiciliari, que el govern s'havia plantejat fa uns dies, s'ha descartat perquè l'estat d'alarma no ho empara i per la probable negativa del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.
Des d'aquest dimecres, el govern es plantejava l'opció d'un confinament perimetral, però es debatia sobre l'abast del tancament, si per regions sanitàries, sectors o municipis.
El ministre Salvador Illa assegurava aquest dimecres que la Generalitat té prou marge per fer noves restriccions sense arribar a fer confinaments domiciliaris.
El que té en compte l'estat d'alarma decretat pel govern espanyol són els confinaments perimetrals, com el que han ordenat Andalusia, Múrcia, Castella-la Manxa i Castella i Lleó, i ho van fer el País Basc, Navarra, La Rioja, l'Aragó o Astúries.
En alguns casos, combinen el confinament perimetral de la comunitat amb el confinament d'alguns dels municipis, o com a Múrcia i el País Basc, de tots els municipis.
Per la seva banda, Isabel Díaz Ayuso ha avançat que només confinarà perimetralment Madrid dos caps de setmana de novembre, aquest i el següent, que a la Comunitat de Madrid són de tres dies festius.
Catalunya ha optat per combinar el confinament perimetral del país durant tota la setmana amb la restricció de mobilitat entre localitats només el cap de setmana.
- ARXIVAT A:
- Coronavirus