El Congrés vota aquest dijous la llei d'amnistia (ACN)
El Grup Socialista va demanar un ajornament de 15 dies (ACN)

PSOE i Junts pactaran la llei d'amnistia en la pròrroga: el termini s'allarga

La Mesa del Congrés dels Diputats ha donat marge fins al 7 de març a les negociacions entre PSOE i Junts per aprovar el text

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto48

David Melgarejo

Delegat de TV3 i Catalunya Ràdio a Madrid. Excorresponsal a París.

@DavidMelgarejo_
Actualitzat

A petició dels socialistes, la majoria progressista de la mesa del Congrés dels Diputats ha decidit ampliar en quinze dies, fins al 7 de març, el termini perquè es reuneixi la comissió de Justícia. 

Després del no de Junts a la llei d'amnistia en el ple del passat 30 de gener, la comissió tenia de termini fins aquest dimecres per emetre un nou dictamen si PSOE i Junts eren capaços d'acordar-lo.

En previsió, dissabte --i abans que acabés el termini-- el grup socialista al Congrés ja va demanar quinze dies més; petició que també li semblava bé a la formació de Puigdemont. 

Fonts de la negociació asseguren que s'avança, però no al ritme que voldrien a Ferraz, que hauria volgut tenir la llei de l'amnistia aprovada abans de les eleccions gallegues d'aquest diumenge.

Als socialistes els costa convèncer Junts que el text de la llei d'amnistia ja no es pot tocar més si es vol que superi els filtres del Constitucional espanyol i la justícia europea.

I a Junts tampoc es mouen de posició: la llei ha de poder blindar tots els independentistes encausats davant dels moviments dels jutges que, al seu entendre, maniobren per deixar Carles Puigdemont fora de la llei del perdó amb una imputació per terrorisme.


Els esculls en les negociacions de l'amnistia

Els delictes de terrorisme es mantenen com a principal escull. Segons el PSOE, res no fa pensar que les negociacions es puguin trencar, però assumeixen que s'allargaran fins a l'últim minut possible.  

Divendres, el ministre de Transports, el socialista Óscar Puente, apuntava des de Catalunya que no seria "cap disbarat" concedir l'indult als independentistes que quedessin fora de l'amnistia.

Però aquesta mesura implicaria un sotmetiment previ a la justícia espanyola per part dels líders independentistes ara a l'exili. A més, l'indult no esborraria el delicte, cosa que sí que passaria amb l'amnistia.

L'altra via que planteja el PSOE és la d'acotar els terminis de les instruccions judicials a través de la reforma de la llei d'enjudiciament criminal; la LECRIM.

A la pràctica, evitaria el que ha passat amb el jutge del cas Tsunami Democràtic. El magistrat de l'Audiència Nacional, Manuel Garcia Castellón, ha tingut la instrucció en un calaix durant quatre anys i mig, fins que l'ha reactivat i prorrogat en plena negociació política de la llei de l'amnistia.

La via per la qual aposta el PSOE topa en aquest cas amb el posicionament d'ERC.

Fonts de la direcció dels republicans adverteixen que no volen ser la diana de totes les crítiques per una mesura que podria beneficiar als independentistes, però ser perjudicial, en canvi, per a altres instruccions més complexes, per exemple per casos de corrupció.

ARXIVAT A:
AmnistiaJuntsPSOECongrés dels Diputats
Anar al contingut