Carles Puigdemont, aquest dimecres als passadissos del Parlament Europeu (Europa Press)

Junts i PSOE tanquen un acord per a la investidura que inclou l'amnistia i casos de lawfare

RedaccióActualitzat

Actualització de la notícia: Què diu l'acord Junts-PSOE: amnistia, verificació internacional i una reunió al novembre per abordar el conflicte polític

Junts i PSOE han tancat finalment un acord per a la investidura de Pedro Sánchez amb un pacte que inclou l'amnistia, i que PSOE i Junts presenten aquest matí. 

L'acord entre Junts i el PSOE preveu la llei d'amnistia que inclogui l'abans i el després de la consulta del 2014 i del referèndum de l'1 d'octubre del 2017. Sense detallar noms concrets, el pacte preveu que la llei inclogui els casos de lawfare que determini la comissió d'investigació que hi haurà al Congrés.

A més s'estableix que el conflicte polític s'ha de resoldre de forma negociada i s'estableix que hi haurà una primera reunió el mes de novembre. 

Puigdemont ho ha celebrat amb una publicació a Twitter/X en la que aprofita un poema de Salvador Espriu per fer referència a que aquest dijous fa 9 anys de la consulta participativa del 9N:

El secretari general de Junts, Jordi Turull, també s'ha referit al 9N però recordant-lo explícitament:


Els equips dels dos partits havien pitjat l'accelerador les últimes hores de dimecres i els socialistes creien que l'acord seria imminent, mentre que Junts guardava silenci però evitava desmentir-ho.

D'aquesta manera, els dos partits han tancat la carpeta que centra totes les mirades dels últims mesos, amb un pacte que inclou un acord per amnistiar els casos relacionats amb el procés.

La setmana que ve es farà, molt probablement, la sessió d'investidura de Sánchez, tot i que encara està pendent que el Partit Nacionalista Basc confirmi que li donarà suport.

El número tres del PSOE, Santos Cerdán, mira el mòbil després de sortir de l'hotel de Brussel·les on es troba per negociar amb Junts la investidura de Sánchez.
El número tres del PSOE, Santos Cerdán, mirant el mòbil després de sortir de l'hotel de Brussel·les on s'ha allotjat aquests dies

Amnistia, la carpeta clau

La negociació de la carpeta clau de l'amnistia ha estat encallada les últimes hores, especialment després de constatar que el jutge del cas Tsunami explora la possibilitat de fer avançar la investigació cap al concepte del terrorisme amb resultat de mort, agafant-se al fet que un turista va patir un atac de cor a l'aeroport del Prat mentre hi havia els manifestants independentistes.

És la primera vegada que es vincula judicialment aquest fet amb el bloqueig de l'aeroport, i això dilluns va encendre totes les alarmes. Junts va tenir clar de seguida que calia situar aquest nou element sobre la taula negociadora de la llei.

Carles Puigdemont amb la cúpula de Junts, aquesta setmana reunida a Brussel·les

Els de Carles Puigdemont asseguren que el text que van pactar el PSOE i ERC no està prou ben travat en temes com aquest, i es volen assegurar una fórmula que beneficiï tothom qui creuen que se n'ha de beneficiar.

Jordi Turull, Laura Borràs i Míriam Nogueras encara serien a Brussel·les, com Santos Cerdán, el número 3 socialista. Tot i això, ni aquest dimarts ni dimecres no hi hauria hagut trobades presencials, només intercanvis de documents.

Després de dies en què semblava que l'acord era imminent, Junts i socialistes havien rebaixat expectatives els últims dies, malgrat l'esperança del PSOE de tancar la carpeta com més aviat millor per intentar passar pàgina a les manifestacions que l'extrema dreta els organitza dia sí dia també davant de les seus del partit arreu de l'Estat, i especialment a la seu central del carrer Ferraz de Madrid.

Una setmana de negociacions intenses

Feia una setmana que Junts i el PSOE negociaven a Brussel·les intentant assegurar que la llei inclogués tots els encausats de l'anomenat lawfare al voltant del procés i del cas Tsunami Democràtic.

Unes negociacions entre el número tres del PSOE, Santos Cerdán, d'una banda, i Carles Puigdemont, de l'altra, acompanyat de Toni Comín, Jordi Turull, Laura Borràs i Míriam Nogueras, que aquests darrers dies també han estat a Brussel·les.

Dijous ERC i el PSOE van firmar el seu acord, que inclou un pacte per una llei d'amnistia, la resolució del conflicte polític a través de la Taula de Negociació i Acord, el traspàs de Rodalies i la condonació del 20% del deute del FLA de la Generalitat amb l'Estat.


La conferència de Puigdemont va fixar les condicions de Junts

En una conferència a Brussel·les el 5 de setembre, Puigdemont va fixar les condicions de Junts per a la investidura que eren el reconeixement de la legitimitat democràtica de l'independentisme.

Això implicava eliminar la seva qualificació de terrorisme a Europol i l'abandonament de la persecució judicial amb una llei d'amnistia que abraci des del 9N fins ara. També un mecanisme de mediació i verificació dels acords i fixar com a únics límits els tractats i acords internacionals.


El 27 de novembre, data límit per a la investidura

La data límit per celebrar el ple d'investidura de Pedro Sánchez és el dia 27 d'aquest mes, i es podria celebrar qualsevol dia, fins i tot en cap de setmana, tal com va sol·licitar la presidenta del Congrés, Francina Armengol.

L'única data que semblava poc probable és aquest dissabte, dia 11, perquè Sánchez té un compromís amb els socialistes europeus.

Pel que fa a la convocatòria, en principi s'hauria de fer amb 48 hores de marge, tot i que en una ocasió es va fer amb tan sols 24.

 

ARXIVAT A:
InvestiduraPSOEJuntsAmnistia
Anar al contingut