PSOE-Junts: radiografia de les (in)tenses negociacions pel decret de mesures socials

Com es va cuinar l'acord entre socialistes i juntaires que va permetre salvar les mesures socials després del fracàs del decret òmnibus

Enllaç a altres textos de l'autor El periodista de TV3 Jordi Agustí

Jordi Agustí Güeto

Subcap de la secció de Política d'Informatius de TV3

@JordiAgust
Actualitzat

Quan fa una setmana el decret de mesures socials òmnibus no va prosperar al Congrés, tot va saltar pels aires. Afectava l'augment de les pensions, les ajudes tant al transport com als afectats per la dana, però també les relacions entre el PSOE i Junts.

Després de culpabilitzar-se entre si, tots els partits van ser conscients que calia trobar una solució per donar sortida a tot el paquet de mesures socials urgents i, a finals de setmana, arriben els primers missatges per acostar posicions.

Junts i PP aposten per trossejar el decret, però els socialistes ho rebutgen.
 

Diumenge, primers passos

Diumenge, el PSOE fa un primer pas formal. És contrari a aprovar mesures una a una, i envia una primera proposta als negociadors de Junts amb un paquet tancat.

Junts ja havia avisat que només donaria suport a les mesures socials urgents i que es plantaria si els socialistes afegien altres qüestions. Des de Junts s'estudia el document. Comencen així les tenses -i intenses- negociacions.
 

Dilluns, negociacions intenses

Dilluns els contactes s'intensifiquen. Des de Junts els interlocutors són Carles Puigdemont, Jordi Turull i Míriam Nogueras. Des del PSOE en són més: la globalitat de les mesures impliquen ministres i dirigents del PSOE.

Els socialistes són prudents i eviten missatges públics que facin pensar que pot haver-hi un acord ràpid.

Carles Puigdemont, entre Jordi Turull i Miriam Nogueras, en la reunió de Junts a Brussel·les, el 17 de gener passat
Carles Puigdemont, entre Jordi Turull i Miriam Nogueras, en la reunió de Junts a Brussel·les, el 17 de gener passat (Europa Press)

Dimarts, l'acord

Dimarts continua l'intercanvi de propostes. L'acord sembla imminent i el Consell de Ministres s'allarga a l'espera del vistiplau. Pedro Sánchez el veu a prop i anuncia una roda de premsa a l'espera dels últims serrells.

El decret de 80 mesures es converteix en un nou decret amb només 29, la majoria de les quals són mesures socials urgents. Junts ho aprova.

Però no és l'únic acord. Junts posa sobre la taula que s'accepti tramitar el debat de la qüestió de confiança. El PSOE cedeix a a canvi que es reformuli la proposta perquè quedi clar que no té cap vinculació jurídica i que la qüestió de confiança és prerrogativa del president del govern espanyol.

Pedro Sánchez, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres d'aquest dimarts
Pedro Sánchez, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres d'aquest dimarts(EFE/J.P. Gandul)

Proposició no de llei sobre la qüestió de confiança

Els de Puigdemont accepten les condicions i aquest dimecres han presentat al Congrés una nova proposició no de llei amb els canvis acordats i que permetrà la tramitació que fins ara havia quedat bloquejada.
 

Proposició no de llei de Junts sobre la qüestió de confiança by Moderador Noticies Web on Scribd


El debat trigarà setmanes, però es pot fer en un context diferent: amb les negociacions sectorials descongelades i a l'espera de si avancen o no i de si es resolen els incompliments que esgrimeix Junts. Fonts del partit diuen que si hi ha un "cistell" d'acords, es podrien plantejar mantenir el debat o no.
 

Nova fase de negociacions

Les relacions PSOE-Junts es recondueixen, però la desconfiança es manté. La reunió urgent que Carles Puigdemont demana el divendres 17 de gener entre les delegacions a Suïssa i amb el verificador es fa, segons Junts, 48 hores després.

Es constata que qüestions clau per als de Puigdemont com l'amnistia política, la delegació de competències en migració o el català a Europa es troben encallades, tot i que el PSOE creu que l'acord és a prop.

Fonts de Junts creuen que amb voluntat política es podria avançar i posen com a exemple que el PSOE hauria de fer gestos de reconeixement cap a Carles Puigdemont com a símbol d'amnistia política. I que, en aquest sentit, seria bo que hi hagués una trobada entre Sánchez i Puigdemont.
 

 

ARXIVAT A:
JuntsPSOE
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut