Pugen a 274 els palestins morts en l'operació de rescat de quatre ostatges israelians a Gaza

L'operació de l'exèrcit israelià ha estat al centre de la Franja de Gaza, on l'únic hospital que hi ha està saturat, sense medicines ni material sanitari

RedaccióActualitzat

S'eleven a 274 les víctimes mortals i a prop de 700 els ferits en l'operació militar israeliana d'aquest dissabte a la Franja de Gaza, concretament al camp de refugiats de Nuseirat, per alliberar quatre ostatges israelians amb vida després de nou mesos de captivitat.

L'únic hospital que hi ha està saturat. Karin Huster, responsable de Metges sense Fronteres a l'Hospital Al-Aqsa, explica que no disposen de prou medicines ni material sanitari a causa del setge israelià.

"El sistema està tan saturat que molts pacients estan molt més temps del que haurien d'estar en aquest servei d'urgències. Nens completament grisos o blancs del xoc, cremats, cridant els pares. Molts d'ells ni cridaven perquè estaven en estat de xoc. Pacients embarassades..."

Aquest balanç esfereïdor és provisional, ja que el Ministeri de Sanitat de la Franja recorda que hi ha diverses víctimes sota la runa i un gran nombre de cadàvers a les carreteres, als quals els equips d'emergències no poden accedir pel bloqueig imposat per les tropes israelianes. Hamas també assegura que entre les víctimes mortals hi ha ostatges israelians.

Rescats de víctimes en l'operació israeliana durant el rescat d'ostatges
Rescats de víctimes en l'operació israeliana durant el rescat d'ostatges (Reuters)

Gaza ha viscut diverses matances israelianes des de la perpetrada per Hamas a Israel el 7 d'octubre. Amb la d'aquest dissabte, la més letal, ja se superen els 37.000 morts palestins des del principi de la guerra.

El president palestí, Mahmud Abbas, ha qualificat els fets de "massacre sanguinària" i ha reclamat una reunió d'emergència del Consell de Seguretat de l'ONU.


Tensió política a Israel

El rescat ha arribat en un moment clau per les tensions, tant externes com internes a Israel, amb una escalada de violència a la frontera amb el Líban i dins del govern de Netanyahu pel debat per arribar a una treva amb Hamas.

El ministre del gabinet de guerra, Benny Gantz, ha anunciat aquest diumenge la seva dimissió de l'executiu d'emergència creat pel primer ministre, Benjamin Netanyahu, per discrepàncies en la seva gestió militar.

L'anunci, previst per aquest dissabte, s'havia posposat després que es conegués l'operació de rescat.

Abans del 7 d'octubre, Ganz estava en el bàndol de l'oposició, però va accedir a formar un govern d'unitat nacional. Tanmateix, a mitjans del mes de maig va advertir Netanyahu que abandonaria el gabinet el 8 de juny si no anunciava un pla de postguerra per a la Franja.

El rescat d'aquest dissabte ha tingut lloc sota una pluja de bombardejos israelians sobre el campament de refugiats i altres punts del centre de Gaza.

L'exèrcit dels Estats Units ha negat que les forces israelianes hagin fet servir el moll provisional que ha construït a la costa de Gaza per a l'operació d'alliberament dels ostatges. A més, l'exèrcit israelià ha assegurat que les forces que han participat en l'operació no han utilitzat falsos vehicles humanitaris per entrar al campament de refugiats de Nuseirat.

Pregària del dissabte per reclamar l'alliberament d'ostatges
Pregària del dissabte per reclamar l'alliberament d'ostatges (Reuters)

La societat israeliana, alleugerida

A diferència del que es viu a Gaza, avui la societat israeliana respira una mica més alleugerida, amb elogis a l'operació militar que va aconseguir alliberar els 4 ostatges. Els 4 alliberats continuen a l'hospital passant proves, tot i que fonts mèdiques diuen que presenten un bon estat de salut.

El pare d'un d'ells, el més jove, va morir poques hores abans del rescat. Se'l van trobar mort quan van anar a comunicar-li la notícia del rescat. Va morir d'un infart. La família diu que va morir de pena.

En canvi, una altra ostatge ha pogut retrobar-se a temps amb la seva mare, ingressada a l'hospital amb un càncer terminal al cervell.

Ostatges alliberats en l'operació israealiana
Ostatges alliberats en l'operació israeliana (Reuters)

Els quatre ostatges formaven part dels 251 ostatges segrestats per Hamas al festival de música Nova el 7 d'octubre. Encara en queden 120 de retinguts. Almenys 40, però, estarien morts, segons Israel, una xifra que Hamas eleva a 70.

L'alliberament més gran, de 105 persones, va ser durant la treva del novembre del 2023, quan es va assolir un acord per intercanviar-los per presoners palestins.

 

ARXIVAT A:
PalestinaIsraelGuerra a Gaza
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut