Pugna per la presidència de Veneçuela: Guaidó i Maduro volen el suport de l'exèrcit
Juan Guaidó, autoproclamat president interí (Reuters)

Pugna per la presidència de Veneçuela: Guaidó i Maduro volen el suport de l'exèrcit

Hi ha 16 morts per trets i més de 200 detinguts a les manifestacions

Xevi MiróActualitzat

Després de l'autoproclamació de Juan Guaidó com a president interí de Veneçuela, cal saber quina serà la posició de l'exèrcit. És molt probable que els militars puguin decantar la pugna entre ell i Maduro, tot i que difícilment serà el suport definitiu. El mateix Guaidó en un vídeo està oferint garanties legals a funcionaris i militars que s'atreveixin a desobeir a Maduro.

"Nosotros no estamos pidiendo que te subleves (...) Te estamos invitando a que nos ayudes a recuperar el orden constitucional y que la democracia que alguna vez juraste defender es la que vuelva a regir el destino político de nuestro país. Las fuerzas democráticas elegidas por el pueblo desde el Parlamento, te están ofreciendo amnistía y paz con una ley que proteja a quien defienda nuestra democracia."

Per la seva banda, el ministre de Defensa, Vladimir Padrino, ha anunciat, via Twitter, el seu suport i el de l'exèrcit, a Maduro i a la Constitució.

 

De moment, les opinions dels càrrecs de les forces armades han estat fetes de manera individual, com per exemple és el cas de Remigio Ceballos, comandant de l'exèrcit veneçolà que ha fet el següent tuit.

A les manifestacions s'han produït 218 detinguts segons l'ONG veneçolana Fòrum Penal.

Un manifestant contra Maduro llança un pot de gas lacrimogen (Reuters)


L'autoproclamació de Juan Guaidó

El president de l'Assemblea Nacional, Juan Guaidó, es va proclamar president interí de Veneçuela  dimecres. Segons Guaidó, el segon mandat de Nicolás Maduro, que va començar el 10 de gener, no és legítim ja que les eleccions del 2017, en què Maduro es basa per governar, van ser un frau. Organismes internacionals com la Unió Europea, les Nacions Unides i l'Organització d'Estats Americans tampoc reconeixen aquests resultats.

Per la seva banda, Guaidó, assegura que l'Assemblea Nacional és "l'únic poder electe" del país, format després de les eleccions legislatives del 2015. L'Assemblea Nacional és un parlament amb majoria de forces opositores a Maduro que el mateix president veneçolà ha anat desmuntant a base de treure-li funcions. Segons Guaidó, els articles 233 i 333 de la Constitució Nacional li permeten autoproclamar-se president encarregat amb l'objectiu de convocar eleccions, que s'haurien de convocar en un termini de 30 dies.

Guaidó s'havia anat postulant com a líder de l'oposició des del desembre del 2018, quan el seu grup parlamentari el va escollir president de l'Assemblea, l'òrgan legislatiu. En el discurs de presa de possessió del seu càrrec, Guaidó ja va alertar que no reconeixeria la presidència de Maduro a partir del 10 de gener i que l'Assemblea Nacional seria, a partir d'aquell moment, "l'únic poder legítim" del país.

Juan Guaidó va ser detingut per membres del Servei Bolivarià d'Intel·ligència Nacional el 13 de gener i va ser deixat en llibertat pocs minuts després.

 


Els suports internacionals

Guaidó demana que els diplomàtics no deixin Veneçuela; mentre, Maduro dona 72 hores als diplomàtics dels EUA perquè abandonin el país. A part del reconeixement de Donald Trump, president dels EUA, la proclamació de Guaidó com a president de Veneçuela té el suport del Canadà, el Brasil, Colòmbia, Xile, el Perú, l'Equador, l'Argentina i Paraguai.

L'Organització dels Estats Americans també s'ha posicionat a favor del líder de l'Assamblea Nacional. Cuba, Mèxic, Bolivia, Turquia, Xina i Rússia han mostrat el seu recolzament a Maduro. El President del Consell Europeu, Donald Tusk ha demanat en un tweet a l'Unió Europea que es posicioni a favor de Guaidó

 

 

"Espero que tot Europa s'uneixi per donar suport a les forces democràtiques de Veneçuela. A diferència de Maduro, l'Assemblea Parlamentària, amb Juan Guaidó inclòs, tenen un mandat democràtic de part dels ciutadans veneçolans.



El daltabaix econòmic a Veneçuela

En els últims mesos, segons l'FMI, Veneçuela ha vist com passava a ser el país amb la inflació més alta del món tot i tenir la reserva de petroli més gran.

Segons un estudi publicat l'any passat, la inflació el 2018 pot arribar a 1.370.000% i als 10 milions el 2019, És per això que el futur del país preocupa a molts sectors econòmics i també és per això que molts països s'han posicionat d'una banda o una altra en la crisi. Nicolás Maduro està governant Veneçuela des del 2013, any de la mort del seu predecessor, Hugo Chávez.

ARXIVAT A:
VeneçuelaNicolás Maduro Juan Guaidó
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut