Puigdemont acaba de declarar davant del jutge de Neumünster
La portaveu del Tribunal Regional alemany diu que és probable que no hi hagi cap decisió sobre l'extradició de Puigdemont abans de Setmana Santa
Carles Puigdemont ja ha acabat de declarar davant del jutge instructor a Neumünster, segons la seva defensa. Una declaració que ha durat prop de tres hores, i de la qual, de moment, no se'n coneixen detalls.
El president de la Generalitat cessat per l'aplicació de l'article 155 ha declarat en aquests jutjats del nord d'Alemanya, l'endemà de ser detingut seguint l'ordre emesa pel Tribunal Suprem espanyol, i no davant del Tribunal de Schleswig-Holstein, a uns 70 quilòmetres, que és on ho havia de fer en un principi.
Poc abans de les quatre de la tarda ha sortit una furgoneta de la presó de Neumünster, amb la qual es podria haver traslladat Puigdemont. Una delegació de JxCat, amb el diputat Quim Torra al capdavant, s'ha desplaçat a la zona per donar-li suport.
Acaba de sortir aquesta furgoneta de la presó de Neumünster. Màxima expectació pel dubte que pugui anar-hi Puigdemont a dins. pic.twitter.com/i3rsc2Pq0v
Paula Florit (@paulaflorit) 26 March 2018
Amb aquesta compareixença el jutge iniciarà els primers tràmits, que d'entrada hauran de determinar si queda en custòdia policial o queda en llibertat amb mesures cautelars, a l'espera de decidir si cursa l'euroordre d'extradició que ha demanat Espanya. La decisió no té perquè donar-se a conèixer aquest dilluns.
Per decidir-ho, un jutge haurà de valorar si els delictes que li imputa el jutge Llarena tenen correspondència a Alemanya i, en funció d'això, decidir si se l'extradeix. Un procediment que encara es pot allargar 60 dies.
La decisió sobre l'extradició de Puigdemont, després de Setmana Santa?
Ara bé, una portaveu del Tribunal Regional alemany diu que és probable que no hi hagi cap decisió sobre l'extradició de Puigdemont abans de Setmana Santa.
El termini de detenció s'ha ampliat de les 24 hores que estipula la llei alemanya per tenir retinguda una persona. Acabava a les 11.30, però s'ha allargat fins a la mitjanit, segons han indicat fonts de la fiscalia de Schleswig-Holstein.
Així s'ha donat més marge al jutge d'instrucció per prendre declaració a Puigdemont, que ha passat la primera nit a la presó de Neumünster, una ciutat de 80.000 habitants al nord d'Alemany, perquè a la comissaria de policia no hi havia cap espai habilitat per passar-hi la nit.
Alonso-Cuevillas diu que Puigdemont podria estar a Alemanya entre 2 i 3 mesos
L'advocat de Puigdemont, Jaume Alonso-Cuevillas, que va viatjar a Brussel·les per coordinar-se amb Paul Bekaert, i després a Hamburg, on ja han contactat amb un equip d'advocats alemanys, ja ha explicat a primera hora del matí a "El matí de Catalunya Ràdio", que l'expresident es podria estar a Alemanya entre dos i tres mesos i que, en principi, en la decisió judicial no hauria d'influir que l'expresident fos investit, però en cas de ser president, diu, "es poden derivar conseqüències que poden tenir influència".
Jaume Alonso-Cuevillas confia que l'extradició no prosperarà. I és que creu que "els arguments continuen vigents a Alemanya, Bèlgica i Escòcia, però m'agrada ser prudent".
Aquest diumenge, l'advocat de Puigdemont qüestionava que Puigdemont pogués tenir un judici just amb l'ordenament jurídic espanyol:
"Delictes de rebel·lió o similars existeixen també a Bèlgica i a Alemanya i en altres països. Es tracta de veure si els fets encaixen amb aquest tipus penals i també, un motiu que preveu la directiva i que recullen totes les legislacions nacionals, si hi ha garanties per un judici just. Per tant, nosaltres treballarem en el sentit de si bé l'ordenament espanyol sobre el paper té totes les garanties; a la pràctica, amb aquest assumpte en concret, no s'estan respectant atesa les components polítiques que hem pogut apreciar en les darreres resolucions que s'han dictat."
Paul Bekaert: "Això és una dictadura"
Mentrestant, el seu advocat belga, Paul Bekaert, assegura a TV3 que Puigdemont està molt tranquil i que col·laborarà amb la justícia. Ara bé, ha denunciat que es tracta d'una "dictadura" en què es posen els "rivals polítics a presó" i considera que és un escàndol que Europa no reaccioni:
"Posen els seus rivals polítics a la presó, els càrrecs electes són empresonats. Això és una dictadura. I abusen de l'euroordre amb propòsits polítics. És un escàndol que Europa no reaccioni davant d'aquesta situació."
A Alemanya creixen les veus que consideren que no hi ha base per justificar una extradició perquè el delicte de rebel·lió que al·lega la policia espanyola no està tipificat com a tal al codi penal alemany. Si bé, hi ha un equivalent anomenat alta traïció, que també inclou violència contra l'Estat.
Wolfgang Kubicki, vicepresident del Parlament alemany i jurista experimentat, considera també molt improbable que la justícia alemanya pugui extradir Carles Puigdemont per manca de base jurídica en el contingut de l'eurordre emesa des d'Espanya.
Un cop es va saber que Puigdemont seria traslladat a la presó de Neumünster, un centenar de persones es van mobilitzar a les portes del centre penitenciari per reclamar-ne la llibertat. Eren catalans membres dels CDRs d'Hamburg i Lübeck, dues ciutats alemanyes pròximes, i activistes antifeixistes alemanys.
Què passa a Bèlgica?
Tota l'estratègia legal de Puigdemont estava pensada per al sistema judicial belga -sobre el paper, més garantista que l'alemany. Així, s'espera que a partir d'ara Toni Comín, Meritxell Serret i Lluís Puig, els tres consellers cessats que continuen a Bèlgica, es presentin voluntàriament davant de la justícia.
El més probable és que es repeteixi el mateix procediment del novembre passat, arran de la primera euroordre. El jutge els va prendre declaració i després va dictar mesures cautelars.
Després el jutge haurà d'analitzar si els delictes dels quals se'ls acusa tenen equivalències en el codi penal belga, per acordar l'extradició o no.
- ARXIVAT A:
- Procés catalàGovern empresonat