(ACN)

Finançament singular: Puigdemont acusa de xantatge el PSOE, que descarta un model com el basc

El PSOE defensa un "finançament singular" per a Catalunya, però no parla ni de concert econòmic ni de la recaptació del 100% dels impostos que demana Esquerra

RedaccióActualitzat

Carles Puigdemont veu "escandalosa" l'estratègia de Pedro Sánchez per aconseguir els vots d'Esquerra en una eventual investidura de Salvador Illa i l'acusa de fer "xantatge" amb aquest objectiu. Considera "immoral" que, segons diu, "jugui amb el benestar i el futur dels catalans com a moneda de canvi de beneficis per al partit".

En un extens missatge a X, l'expresident i líder de Junts+ avisa que "caldria que respongués a diverses preguntes si pretén comptar amb els suports que li han permès dirigir el govern espanyol malgrat la seva derrota a les urnes".

En aquest marc, torna a posar en qüestió el suport de Junts als pressupostos de l'Estat, que condiciona a tenir les garanties suficients per corregir el dèficit fiscal i l'incompliment de l'execució pressupostària a Catalunya. Diu que caldrà "mirar-la amb lupa" "si volen comptar amb el nostre suport".

A més, Puigdemont reclama un concert econòmic propi i afegeix que jugar amb el benestar i el futur dels catalans li sembla immoral. Acaba advertint Sánchez que Junts podria no donar suport als pressupostos generals de l'Estat si no s'executen les inversions pressupostades.

 

El PSOE rebutja el concert econòmic

El PSOE, per la seva banda, rebutja un concert econòmic per a Catalunya. Els socialistes mantenen que qui té més transferències ha de tenir més recursos, però descarten un model com al País Basc o Navarra.

També defensen que l'oferiment d'un finançament singular no és d'ara, sinó que ja era al programa electoral i en l'acord d'investidura de Sánchez. 

D'altra banda, la portaveu socialista Esther Peña ha respost en una roda de premsa a les paraules de Puigdemont sobre el suport als socialistes al Congrés:

"He de veure si aquestes paraules tenen la mateixa validesa que quan el senyor Puigdemont va dir que si no guanyava, es retirava. No tinc clar si estan amanides pel clima postelectoral i d'investidura"


ERC reclama "la clau de la caixa"

En roda de premsa, els republicans han demanat al president Pedro Sánchez "que no emboliqui ni confongui" amb les seves "maniobres".

La portaveu d'Esquerra Republicana, Raquel Sans, ha avisat que el finançament singular de Catalunya ha de situar el país "fora del règim comú". De fet, ha especificat que Catalunya ha de recaptar el 100% dels impostos per tal de disposar de "la clau de la caixa".

Sans ha insistit en el fet que cal abordar les quatre àrees prioritàries del seu partit per acordar cap pacte.

A més a més del finançament singular, ha recordat, exigeixen l'enfortiment dels serveis públics, de la llengua catalana i la celebració d'un referèndum que plantegi la independència de Catalunya.

Les declaracions de la portaveu republicana han arribat precisament el dia en què 300 militants del partit han demanat que ERC es renovi en una "transició tranquil·la" que hauria d'arribar abans del congrés del 30 de novembre, en un manifest que aquest dilluns a la tarda firmen prop de 500 persones.

El manifest ha comptat amb la firma de consellers i dirigents històrics, com la vicepresidenta Laura Vilagrà; els consellers Roger Torrent, Ester Capella i Manel Balcells; i altres noms com Marta Vilalta, Teresa Jordà, Ernest Maragall o Joan Puigcercós.

 

El PP carrega contra la diferenciació

Per la seva banda, el PP ha carregat contra un tipus de finançament diferenciat que considera "abocat al fracàs". Ho ha dit el seu líder, Alberto Núñez Feijóo:

"Un finançament que surti de l'escenari de multilateralitat del Consell de Política Fiscal i Financera és un finançament abocat al fracàs"

L'expresident del govern espanyol José Luis Aznar també s'ha pronunciat i ha cridat a la mobilització ciutadana: "Ha de pagar el cop d'estat i el malbaratament dels governants incompetents".

"Si la ciutadania no és conscient d'això, encara se l'ha d'apel·lar seriosament"

 

ARXIVAT A:
Eleccions Parlament Catalunya 2024Carles PuigdemontPedro SánchezERCFinançament autonòmic
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut