Puigdemont denuncia el "regne d'Espanya" en la demanda contra Llarena a Bèlgica
La personació de l'estat espanyol en la defensa de Llarena permet ampliar la demanda, i això obligarà a pronunciar-se el Tribunal de Justícia de la Unió Europea
La defensa de Carles Puigdemont i els exconsellers a l'exili amplia la demanda civil a Bèlgica contra el jutge del Tribunal Suprem, Pablo Llarena, i l'interposa també contra l'estat espanyol. Puigdemont ho ha anunciat en una trobada amb la premsa a Waterloo.
Els advocats acusen el magistrat de falta d'imparcialitat en la instrucció del judici del procés i preveuen que el procediment obligarà a intervenir la justícia europea.
La demanda inicial contra Llarena
La demanda inicial contra el jutge Llarena interposada davant la justícia belga denunciava la suposada parcialitat del magistrat arran d'unes declaracions que va fer en un acte a Oviedo el mes de febrer. Llarena va participar en un col·loqui jurídic. En acabar l'acte, els periodistes que hi havia cobrint el col·loqui li van preguntar sobre els processos contra els líders independentistes. Llarena, entre altres coses, va assegurar que els independentistes que manté en presó preventiva no són presos polítics.
Segons Christophe Marchand, advocat dels exconsellers, amb aquestes declaracions Llarena "va actuar fora de la seva jurisdicció", i això era motiu suficient per iniciar un procediment judicial.
Quan el govern espanyol decideix defensar Llarena
Després de la demanda presentada a Bèlgica contra Llarena, el govern espanyol, a través de la ministra Delgado, va manifestar que defensaria davant la justícia belga la integritat jurisdiccional espanyola i els interessos de l'Estat i, en aquest sentit, que defensaria a Bèlgica la integritat del jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena.
Aquestes afirmacions de Delgado arribaven l'endemà que el govern espanyol anunciés que havia posat en marxa "tots els mecanismes necessaris per defensar la sobirania jurisdiccional espanyola" en la demanda contra Llarena.
Per què es pot ampliar la demanda, segons Boye
L'advocat Gonzalo Boye ha explicat que la personació de l'estat espanyol en la defensa de Llarena permet ampliar la demanda al regne d'Espanya i això obligarà a pronunciar-se el Tribunal de Justícia de la Unió Europea de Luxemburg. No afectarà, però, el judici que s'està fent al Suprem perquè és un procés que anirà més enllà del 2020.
La immunitat de Puigdemont
Puigdemont i el seu equip jurídic han entrat avui en el debat sobre si tindrà immunitat en cas de sortir elegit eurodiputat. Asseguren que la legalitat europea preval sobre l'espanyola i que el que diu és que la mateixa nit electoral ja obtindria la condició d'eurodiputat, i en conseqüència, la immunitat.
A partir d'aquí, segons els advocats, que la llei espanyola obligui a jurar o prometre la Constitució seria un pas posterior que ja es veuria com es faria, però podria ser a Espanya perquè, fins i tot, en cas que fos detingut, l'haurien de deixar tard o d'hora en llibertat.