Puigdemont anuncia una rebaixa d'impostos a les rendes més baixes

El president de la Generalitat obre les jornades del Cercle d'Economia a Sitges en una edició marcada per la proximitat de la campanya electoral del 26-J
Redacció Actualitzat

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha obert aquesta tarda la XXXII reunió del Cercle d'Economia que, amb el títol 'Política, Empresa i Societat davant dels reptes del segle XXI', presenta unes jornades amb marcat interès polític a dues setmanes de la campanya del 26-J.

En la seva estrena en la sessió inaugural d'aquest fòrum econòmic, Carles Puigdemont ha anunciat que el govern baixarà la pressió fiscal a les rendes més baixes.

Puigdemont diu que el govern no apujarà els impostos a les rendes altes per compensar la baixada de les mitges i baixes. Segons Puigdemont es pot abaixar impostos sense posar en perill els pressupostos perquè l'IRPF no es liquida amb l'estat fins al cap de tres anys:

" Els nostres ciutadans ja paguem és impostos que ningú i pujar els tipus impositius de les rendes més altes no ens ajudarà a tenir més ingressos pel pressupost del 2016, ni tampoc pel del 2017 o 2018. I, com deia, hem de suposar que el 2019, i treballem per això, estarem en un paradigma diferent."

Puigdemont ha deixat clar que aquesta baixada de l'IRPF a les rendes més baixes no se "compensarà" en cap cas amb un increment d'aquest impost a les rendes més altes. "Pensar en ingressos de més que no arribarien fins el 2019 no ens faria menys dependents del FLA", ha argumentat davant dels empresaris.

El president ha reclamat una millora del sistema de finançament autonòmic que aporti 7.500 milions d'euros extra a les arques de la Generalitat. Per Carles Puigdemont, el nou finançament hauria d'aportar 2.500 milions extra cada any a la Generalitat i, com que el sistema ja ha caducat fa tres anys, considera que queden pendent de pagament 7.500 milions. Ha insistit que cal posar remei al maltractament fiscal i a l'ofec econòmic a què l'Estat espanyol sotmet a l'administració catalana. Per això ha dit que cal deixar de pensar en clau autonòmica per obtenir un finançament just:

"Catalunya pateix un maltractament fiscal, un ofec de l'Estat espanyol, i aquesta és la font del problema que s'ha de resoldre per sempre."

Puigdemont ha reiterat que no té intenció de liderar un front comú de comunitats per reclamar una millora del finançament autonòmic, però això, ha dit, no li impedirà reclamar aquesta millora quan es formi un nou govern després de les eleccions del 26 de juny.

La trobada dels empresaris a Sitges s'allargarà fins dissabte. En les diferents sessions, hi participaran els principals líders polítics catalans i espanyols com el secretari general de Podem, Pablo Iglesias, que intervé aquest dijous; el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, que intervindrà divendres. El mateix dia parlaran el vicepresident i conseller d'Economia de la Generalitat, Oriol Junqueras i el líder de Ciutadans, Albert Rivera. El president del govern espanyol en funcions, Mariano Rajoy, tancarà les jornades del Cercle d'Economia dissabte.

 

 

VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut