Puigdemont, Comín i Ponsatí reclamen a l'Eurocambra que investigui el cas Betancor
Els tres eurodiputats demanen a Sassoli que aparti Ciutadans de la presidència del comitè jurídic que analitza els seus suplicatoris
Els eurodiputats de JxCat Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí han denunciat en una carta al president del Parlament Europeu, David Sassoli, les "greus irregularitats" comeses per l'exmembre de la Junta Electoral Central Andrés Betancor, i insten la institució a obrir una investigació. Ciutadans pagava mensualment com a assessor a Andrés Betancor quan aquest era vocal de la JEC entre el 2017 i el 2019 i va participar en debats relacionats amb el procés.
Segons denuncien a la carta, Betancor va ser "un dels artífexs que el Parlament fos conduït a creure" que Puigdemont, Comín i Ponsatí "no eren eurodiputats":
"La Junta Electoral Central, com a màxima autoritat electoral espanyola és qui notifica a aquest Parlament els resultats electorals europeus i remet la llista oficial d'eurodiputats electes i proclamats"
"El juny de 2019 la Junta Electoral va ometre el nom de dos de nosaltres com a diputats electes i això va comportar la necessitat de demandar al Parlament Europeu per no reconèixer la nostra condició d'eurodiputats".
"Andrés Betancor, a sou de Ciutadans, va ser un dels artífexs que el Parlament fos conduït a creure que nosaltres no érem eurodiputats"-
Els tres parlamentaris de JxCat qualifiquen el cas de "greu escàndol de corrupció" i "d'atemptat contra el sistema democràtic". Per aquest motiu exigeixen que s'aparti Ciutadans de la presidència del comitè d'Afers Jurídics de l'Eurocambra, que és el que ha d'analitzar els seus tres suplicatoris.
També mencionen el fet que el fill d'Andrés Betancor, Gabriel Betancor Jiménez de Parga, és assessor al Parlament Europeu de l'eurodiputat de Ciutadans Luis Garicano:
"Sembla evident que un eurodiputat de Ciutadans, partit que ha desplegat activitats de dubtosa legalitat destinades a apartar-nos del mandat pel qual hem estat escollits, no té legitimitat per a presidir un Comitè que ha de resoldre el suplicatori que ens afecta".
On segur que arriba el cas Betancor és a Madrid, al Congrés dels Diputats, perquè el PSOE hi ha registrat una proposició no de llei perquè Ciutadans doni explicacions de per què aquest membre de la gestora del partit taronja no es va abstenir, com marca la llei, en les votacions de la JEC.
Segons apunta eldiario.es, que va destapar el cas, durant els dos anys que Andrés Betancor va estar a la Junta Electoral, de l'octubre del 2017 al juliol de l'any passat, va participar en 48 reunions de la JEC on es van tractar gairebé 800 recursos. Una part important, presentats per Ciutadans. També els que van censurar el llenguatge que podien fer servir TV3, Catalunya Ràdio i l'ACN i la cobertura informativa dels mitjans públics catalans.
Roldán obre la porta a un canvi a la JEC
Aquest matí, la líder de Cs a Catalunya, Lorena Roldán, en una entrevista a Ràdio 4, ha obert la porta a estudiar un canvi de configuració de la Junta Electoral Central (JEC) que està formada per vocals designats pel Congrés a proposta dels partits. Roldán defensa ara que els estatuts de la Junta Electoral Central preveuen la compatibilitat de càrrecs i assegura que és plenament legal que el seu assessor Andrés Betancor fos, al mateix temps, vocal d'aquest organisme
Roldán considera "normal" que els vocals tinguin una relació amb el partit que els proposa. Ha insistit que no és il·legal que Betancor cobrés del partit i ha remarcat que la JEC no només està formada per vocals proposats pels partits, sinó també per magistrats, que són una majoria.
"No ens agrada com està configurada, doncs potser s'ha de canviar, però ara la configuració és aquesta"
Roldán ha admès que el terme "fake news" que va utilitzar ahir "potser no és el millor" i ha aclarit que es referia a la reacció del separatisme i no a la notícia sobre la relació directa d'Andrés Betancor amb el partit taronja. En aquest sentit, ha demanat al president de la Generalitat, Quim Torra, que ha anunciat una querella contra Betancor, que deixi de "manipular, intoxicar i intentar enganyar els ciutadans".
Però diversos juristes contradiuen la líder de Ciutadans a Catalunya. Segons aquests experts, el vocal de la JEC a proposta de Ciutadans hauria vulnerat el deure d'imparcialitat en no abstenir-se en les votacions relacionades amb el procés. Joan Queralt fins i tot apunta que la no abstenció de Betancor restaria validesa a les decisions preses per la JEC.
La carta íntegra enviada pels tres eurodiputats catalans al president del Parlament Europeu:
Carta a David Sassoli by Moderador Noticies Web on Scribd