Puigdemont demana al Parlament Europeu que aclareixi si té immunitat per anar a Estrasburg
L'expresident de la Generalitat diu que, si res no canvia, dilluns té previst anar al ple de l'Eurocambra a la ciutat francesa
La defensa de Carles Puigdemont espera que el Parlament Europeu confirmi si manté la immunitat per assistir dilluns al ple previst a la seu de l'Eurocambra a Estrasburg, en territori francès. L'expresident de la Generalitat ha afirmat en una entrevista a RAC1 que, "si res no canvia", dilluns anirà al ple de l'Eurocambra a la ciutat francesa, però ha afegit que estan a l'espera de la resposta que rebin per part de l'Eurocambra.
"Si les coses no canvien, sí", ha contestat, quan se li ha preguntat per si anirà al ple d'Estrasburg i després d'haver afirmat que "avui mateix podria anar a tota la UE excepte a l'estat espanyol".
Puigdemont ha matisat, però, que enviaran un escrit al Parlament Europeu perquè "ens aclareixi una sentència que és contradictòria", perquè "té dos paràgrafs que un diu una cosa i, l'altre, la contrària". Per això reclama més certesa als serveis jurídics:
" Pensa el Parlament Europeu garantir els meus drets de desplaçament, o no? En funció de la resposta, decidirem."
Fins a la publicació de la sentència, Puigdemont tenia immunitat en els desplaçaments vinculats a la funció d'europarlamentari, amb l'excepció del territori espanyol.
Tot i que aquest dimecres, a la roda de premsa de valoració de la sentència, l'advocat Gonzalo Boye va afirmar que mantenia aquesta immunitat de desplaçament, a mesura que han passat les hores han crescut els dubtes sobre si és així, com ja admetia el també eurodiputat Toni Comín al "Més 324", amb Xavier Graset:
La sentència ha estat un "cop dur"
Puigdemont ha parlat l'endemà del revés judicial per la sentència del Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) que confirma la pèrdua de la immunitat decidida al març, quan el Parlament Europeu va aprovar el suplicatori demanat pel Tribunal Suprem per poder ser extradits a Espanya i jutjats per l'1-O.
La sentència no és ferma perquè admet recurs al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE), i Puigdemont confia que els acabin donant la raó, tant a ell com als altres dos eurodiputats de Junts que han perdut la immunitat, Toni Comín i Clara Ponsatí. De tota manera, ha definit la decisió com un "cop dur", si bé ha afirmat que estaven "preparats per a aquest escenari".
Creu que Llarena hauria de demanar un altre suplicatori
La decisió del TGUE obre la porta a la possibilitat que el jutge Pablo Llarena emeti noves euroordres. Puigdemont, però, ha insistit que el magistrat del Suprem hauria de demanar un altre suplicatori per poder-lo jutjar:
"Si Llarena reactiva l'euroordre sense aixecar la immunitat, és difícil que no se'm respecti, perquè ara la tinc. Malgrat que ens van aixecar la immunitat per unes euroordres, aquestes euroordres no existeixen. Per tant, l'aixecament anava associat a aquelles euroordres. Cal aixecar novament la immunitat per poder activar una euroordre. Sense això no es produirà cap detenció a Bèlgica."
Puigdemont ha afirmat que des del primer moment han tingut clar que defensar una euroordre des de França no era el mateix que fer-ho des d'Alemanya, on se'l va detenir el 2018.
Descarta instal·lar-se a Suïssa
L'expresident ha descartat instal·lar-se en un país com Suïssa, que no extradeix ningú per delictes polítics.
"Aquesta opció mai l'he prevista, perquè fins al final donaré un sentit polític a l'exili, no un refugi personal. No vaig decidir anar a l'exili per viure tranquil. Vaig anar-hi per complicar-me més la vida i tenir una exposició mediàtica, policial, judicial i política molt més gran que la que tindria en un altre país", ha manifestat.