Puigdemont en roda de premsa la setmana passada des de l'Alguer (ACN/Miquel Codolar)

Puigdemont demana al TGUE que li retorni la immunitat per impedir una detenció

És la segona vegada que l'expresident de la Generalitat presenta un recurs davant del Tribunal General de la Unió Europea perquè li torni la immunitat com a eurodiputat
Redacció Actualitzat
TEMA:
Carles Puigdemont

L'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont ha presentat aquest divendres un recurs davant el Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) en què demana que se li torni la immunitat de forma cautelar com a eurodiputat.

La petició de Puigdemont arriba després que fos detingut el 23 de setembre a l'aeroport de l'Alguer, a Sardenya, i posat en llibertat un dia després.

El tribunal europeu va retirar la immunitat de l'expresident el 30 de juliol, així com als eurodiputats de JxCat Toni Comín i Clara Ponsatí, argumentant que les euroordres contra ells estaven suspeses, en base al que sostenia l'Advocacia de l'Estat.

No obstant, va obrir la porta a què presentessin un nou recurs si eren detinguts, tal com ha passat amb Puigdemont quan va aterrar a Sardenya la setmana passada.

Aquest procés no afecta la vista judicial per les euroordres que l'expresident té dilluns 4 d'octubre davant el jutge italià a la ciutat de Sàsser, i a la qual Puigdemont hi assistirà.


L'equip d'advocats de Puigdemont ha madurat la decisió després de la detenció a Sardenya, i finalment ha registrat la sol·licitud de mesures cautelars.

Puigdemont demana protecció a Luxemburg per segona vegada. La primera va ser al juny, i el tribunal va tardar un dia en concedir-li la immunitat de forma cautelaríssima. Dos mesos després es va pronunciar sobre les cautelars, retirant la immunitat perquè no hi havia risc de detenció, segons el TGUE.

Va considerar que el procediment d'extradició estava "suspès" i que no hi havia risc de detenció o execució de les euroordres del Tribunal Suprem. "No hi ha res que suggereixi que les autoritats judicials a Bèlgica o les autoritats d'algun altre estat membre puguin executar les ordres europees de detenció", deia el TGUE.

No obstant, el mateix tribunal obria la porta a retornar cautelarment la immunitat a Puigdemont en cas de detenció.

L'euroordre contra Puigdemont

L'octubre del 2019 el Tribunal Suprem va emetre la tercera euroordre contra Puigdemont pel cas de l'1-O. Precisament aquest divendres es compleixen 4 anys del referèndum de l'1 d'Octubre, data en què Puigdemont ha tornat a demanar immunitat.

Bèlgica va iniciar, un cop més, el procediment d'extradició. Poc després, però, el líder de JxCat va ser reconegut com a eurodiputat i va adquirir immunitat.

Per això, la justícia belga va deixar en suspens el procés per l'euroordre.

A petició del Suprem, que volia la reactivació de l'extradició, l'Eurocambra va aixecar la immunitat de Puigdemont el març del 2021. Una decisió que la seva defensa va impugnar al TGUE per considerar que era "irregular".

En paral·lel, el magistrat instructor del Tribunal Suprem, Pablo Llarena, va preguntar al Tribunal de Justícia de la Unió Europea com Bèlgica hauria d'analitzar l'euroordre quan reprengui el procediment.

Mentrestant, l'euroordre continua vigent i apareix en el sistema europeu d'alertes policials, però hi ha divergències entre el Suprem i l'Advocacia de l'Estat sobre si el procediment judicial està actiu o no.

ARXIVAT A:
Carles Puigdemont
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut