Puigdemont demana perdó per la llarga negociació i es compromet a aplicar la declaració "de desconnexió"
El candidat a la investidura, Carles Puigdemont, s'ha compromès aquest diumenge a aplicar la declaració independentista que van aprovar Junts pel Sí i la CUP el 9 de novembre passat per tal d'iniciar "el procés de constitució d'un estat independent" i ha demanat perdó a la ciutadania pels tres mesos de negociacions posteriors a les eleccions del 27 de setembre. En un discurs que ha durat menys d'un hora, Puigdemont ha exposat un programa que reitera el que havia presentat Artur Mas en el ple d'investidura del novembre, com "no podia ser d'altra manera", segons ha reconegut.
L'encara alcalde de Girona -que aquest dilluns deixarà el càrrec- ha començat el seu discurs fent autocrítica per una negociació que ha qualificat com "un episodi nacional poc edificant" i que creu que els ciutadans han viscut "amb estupefacció i incredulitat". El candidat a la investidura ha afirmat que "el poble no va fallar i això no mereixia ser esmenat".
"Hem tardat massa a venir al Parlament amb una proposta tancada"
Puigdemont s'ha referit als cinc eixos principals per aquesta legislatura: culminar el procés en la seva fase participativa, ciutadana i associativa; dissenyar definitivament les estructures d'estat necessàries i posar-les a punt; tramitar la llei de transitorietat jurídica i la llei del procés constituent, i internacionalitzar el procés independentista.
"No són èpoques per a covards, no són èpoques per a temerosos ni per a fluixos de cames. No són èpoques per resignar-se en la comfortabilitat. Ens toca assumir responsabilitats encara que no siguin les que t'imaginaves"
"Gest excepcional i exemplar" de Mas
Puigdemont ha volgut reconèixer el paper del fins ara president de la Generalitat, Artur Mas, que aquest dissabte va decidir fer "un pas al costat" i renunciar a continuar al capdavant del govern català. Dirigint-se a Mas, Puigdemont ha dit que "no hauria gosat acceptar la teva proposta si no sabés que et tindrem al costat per tot el que et demanem".
"Quan hi havia un mandat clar, tu has decidit fer un pas al costat quan tenies tot el dret, perquè te l'havies guanyat, a presidir el país. El teu gest és dolorós per a tu i per a molts de nosaltres, però és un gest excepcional i exemplar, ple de coratge"
Per l'aspirant a la presidència, Mas ha hagut d'afrontar "el mandat amb més dificultats i amb la pitjor crisi que hem conegut mai" i ho ha fet "envoltat d'incomprensions" i "pressions inacceptables en una societat democràtica".
Reivindicació de Girona
El candidat a presidir la Generalitat ha dedicat una estona del seu discurs a parlar sobre Girona, una ciutat per la qual ha dit que sent "una admiració immensa que a vegades em costa dissimular" i ha dit que la ciutat "és una escola de grans personatges dels quals aprenc cada dia". Entre aquests, ha citat el primer president de la Generalitat, Berenguer de Cruïlles, o el polític socialista Josep Pallach, de qui aquest diumenge es commemoraven els 39 anys de la mort.
D'entre la història gironina, però, Puigdemont ha posat una especial èmfasi en el sindicat remença del segle XV, considerat per la Unesco com "el primer precedent de la humanitat de la lluita de les classes populars per abolir la servitud":
"Al segle XV ja hi havia gent que es reunia en assemblea per lluitar contra una gent que oprimia i els coartava la llibertat i que se'n van sortir"
"Els prometo que m'hi deixaré la pell"
Al final de la seva intervenció, Puigdemont ha promès que en l'exercici del seu càrrec s'hi deixarà "la pell", sense "perdre mai de vista la temporalitat d'aquesta responsabilitat".
"No només farem les coses ben fetes, sinó que ens en sortirem"
Finalment, ha acabat amb unes paraules de l'escriptor Miquel Pairolí: "la dignitat construeix la personalitat, tant com l'orgull tendeix a destruir-la" i ha apostar perquè "deixem l'orgull, agafem la dignitat".
Ple històric
El ple d'investidura ha començat quan passaven cinc minuts de les cinc de la tarda, després que la Mesa del Parlament i la Junta de Portaveus desestimessin el recurs del Partit Popular perquè no se celebrés el debat d'investidura i convoquessin formalment el ple, hores abans que es complís el termini legal que obligava a convocar noves eleccions. El president en funcions, Artur Mas, ha entrat a l'hemicicle enmig de forts aplaudiments provinents dels bancs del grup de Junts pel Sí.
Els expresidents del Parlament Núria de Gispert, Ernest Benach i Joan Rigol encapçalen la tribuna de convidats de la cambra, on també s'hi ha vist el primer tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona, Gerardo Pisarello; el comissari en cap dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero; el president de l'Associació Catalana de Municipis, Miquel Buch; i el de la Federació de Municipis de Catalunya, Xavier Amor; el Síndic de Greuges, Rafael Ribó; l'exalcalde de Barcelona Xavier Trias; i els presidents de l'ANC i Òmnium, Jordi Sánchez i Jordi Cuixart.