Ben Emmerson ja va assumir la defensa de Junqueras i els Jordis (Reuters)

Puigdemont demanda Espanya al Comitè dels Drets Humans de les Nacions Unides

Ben Emmerson, el mateix advocat de Junqueras i els Jordis, forma part de l'equip que ha presentat la denúncia
Redacció Actualitzat
TEMA:
Procés català

Carles Puigdemont ha presentat una demanda contra l'estat espanyol al Comitè dels Drets Humans de l'ONU perquè creu que s'han vulnerat els seus drets. Ho ha revelat en el mateix missatge institucional en què ha anunciat que retirava "provisionalment" la seva candidatura a la presidència de la Generalitat per cedir el lloc al diputat de JxCat Jordi Sànchez.

Puigdemont ha indicat que un equip d'advocats internacionals ha presentat la demanda en nom seu. Entre aquests hi ha Ben Emmerson, l'advocat britànic expert en drets humans, que també han fitxat el mateix Sànchez, Oriol Junqueras i Jordi Cuixart, que han portat el seu empresonament al Grup de Treball de Detencions Arbitràries de les Nacions Unides.

Notícia relacionada: Qui és el nou advocat de Junqueras, Sànchez i Cuixart, britànic i expert en drets humans

Emmerson és conegut, sobretot, pel cas Litvinenko. Emmerson va assumir la defensa de la seva viuda, Marina, i va concloure que Rússia estava darrere de la mort de l'exagent del KGB, que va perdre la vida enverinat amb poloni 210 l'any 2006 en el seu exili a Londres.

Després de l'anunci de Puigdemont, Emmerson ha publicat un tuit sobre Puigdemont, al qual defineix com un "demòcrata genuí, autèntic home d'estat i líder natural, que ha posat els interessos dels catalans, i la seva lluita per la independència, per sobre dels seus interessos personals".

Puigdemont ha apel·lat al dret a l'opinió i a la participació polítiques que estan inclosos a la Declaració dels Drets Humans i la Carta dels Drets Civils i Polítics.

"Un equip d'advocats internacionals ha presentat en nom meu una demanda contra l'Estat espanyol davant el Comitè dels Drets Humans de les Nacions Unides per la violació de la Declaració Universal dels Drets Humans i la Carta dels Drets Civils i Polítics. Aquests instruments reconeixen expressament el dret a l'autodeterminació. I, més específicament, garanteixen el dret a l'opinió i a la participació polítiques. No s'ha declarat formalment cap estat d'emergència a Espanya que pogués justificar la suspensió d'aquests drets."

I afegeix que cal actuar per defensar aquests drets davant la "col·lecció d'abusos" per part d'Espanya:

"Res no fa justificable la col·lecció d'abusos que ha comès l'Estat tot aquest temps. I ha arribat l'hora de passar a l'acció perquè aquests abusos no quedin impunes. Els catalans ens mereixem ser tractats amb dignitat. I això avui no passa. La dignitat no es negocia, senzillament es respecta. Potser per fer-la respectar calen sacrificis, però cap poble que ha mantingut la defensa de la seva dignitat ha perdut mai."

ARXIVAT A:
Procés català Independència Junts Investidura
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut