Carles Puigdemont ha comparegut a Brussel·les acompanyat de Toni Comín ((Reuters/Johanna Geron))

Puigdemont exigeix l'alliberament de Junqueras: "La justícia europea ha dit prou"

L'expresident de la Generalitat apel·la a les institucions de la UE per a una "negociació i mediació" en el cas català
Irene Vaqué Reig Actualitzat
TEMA:
Oriol Junqueras

"La justícia europea ha dit prou. Que per aquest camí, així, no es fan les coses a Europa."

Carles Puigdemont ha aplaudit la decisió del Tribunal de Justícia de la Unió Europea sobre la immunitat d'Oriol Junqueras i ha exigit que sigui alliberat "immediatament" i també que s'anul·li la sentència del procés. "Espanya ja va 9 hores tard", ha destacat.

Puigdemont ha comparegut a la delegació de la Generalitat a Brussel·les hores després que s'ha fet públic el dictamen que suposa un fort revés per al Tribunal Suprem espanyol.

Acompanyat per Toni Comín, ha reclamat a l'Estat espanyol que revisi "la mala praxi en el procés i condemna als líders catalans", que, ha remarcat, ha estat "carregat de vulneracions".

"Només quan la justícia és independent i imparcial podem parlar de veritable estat de dret. Aquesta és una de les grans mancances a l'Estat espanyol avui."

L'excap del govern català ha afirmat que la sentència és "una gran victòria" que "no és d'uns o altres", sinó que han obtingut "junts" els equips jurídics d'ERC i JxCat. I s'ha mostrat convençut que "reforçarà" les relacions entre els actuals socis de govern a la Generalitat.

Preguntat per si ha pogut tenir algun contacte amb Junqueras, ha admès que no ha estat possible, però que mira al futur:

"No he pogut naturalment estar en contacte amb ell, no ho tinc permès. Però el millor contacte que puc fer amb Oriol Junqueras és acompanyar-nos mútuament entrant a fer les acreditacions com a eurodiputats."

 

Puigdemont i Comín han comparegut conjuntament a Brussel·les (Reuters/Johanna Geron)


L'expresident ha admès que ningú del Parlament Europeu s'ha posat en contacte amb ell després del dictamen. Tot i que s'aplana el camí perquè Puigdemont i Comín puguin anar-hi com a eurodiputats, ha estat cautelós. "Veurem què passa amb les credencials, però demà [divendres] tanquen i fins al 6 de gener", ha reconegut.

El que espera és que el jutge Llarena acabi retirant la tercera euroordre contra ell. "Crec que és gairebé automàtic que l'euroordre decaigui un cop nosaltres adquirim la condició d'eurodiputats", ha dit. Justament, la justícia belga va ajornar dilluns fins al febrer la decisió sobre aquesta petició. "No conec els efectes immediats que tindrà la sentència. Anem pas a pas", ha explicat Puigdemont.

Un dels passos, però, ha arribat just després de la roda de premsa, quan s'ha sabut que el Parlament Europeu aixecava la prohibició que Puigdemont i Comín entressin a l'Eurocambra. Es va reactivar amb la tercera euroordre i aquest mateix dijous s'ha aixecat. Puigdemont i Comín tenen via lliure per entrar a l'Eurocambra, per ara com a convidats. 
 

Contundent crítica a Tajani

La intervenció de l'expresident de la Generalitat ha estat contundent quan ha fet referència a l'anterior Parlament Europeu -presidit pel conservador Antonio Tajani-.

Puigdemont creu la sentència del TJUE obre "noves oportunitats" (Reuters/Johanna Geron)


L'ara president del Consell per la República ha considerat que la sentència de Junqueras corregeix la conducta "vergonyosa" que va tenir l'expresidència de l'Eurocambra quan va negar a ell mateix i a Toni Comín poder accedir a la cambra després de les eleccions del maig.

"És una decisió històrica en què el TJUE reforça els valors fundacionals de la Unió davant els intents de l'anterior Parlament Europeu d'impedir el nostre accés, de manera inacceptable i vergonyós, es va rendir a interessos polítics i partidistes de l'Estat espanyol. Pretenia que el vot de milions de ciutadans no servís per res, en una clara violació de les normes elementals de la democràcia."

En contraposició amb la política de Tajani, Puigdemont ha elogiat la "seriosa i ferma actitud del president Sassoli" que, ha dit, ha fet un discurs "de molt valor, que ha contribuït a reforçar la imatge del Parlament Europeu com a cambra democràtica".

"Si l'actitud que avui ha demostrat el president del Parlament Europeu, el senyor Sassoli, hagués estat l'actitud que han tingut els seus predecessors, tant al Parlament com a la Comissió, etc., probablement aquest conflicte estaria més en vies de resolució del que no està. Avui Sassoli ha donat una lliçó. Esperem que altres aprofitin aquesta oportunitat."


Reclama mediació a la UE

Puigdemont ha instat Espanya a afrontar des de la via política el conflicte amb Catalunya. "Ha d'abandonar la repressió i iniciar el camí de negociacions", ha demanat, al mateix temps que ha incidit en el fet que és el en marc de la UE que s'ha de resoldre la qüestió:

"Convidem l'estat espanyol i les institucions europees a iniciar un camí de mediació i negociació. El conflicte de Catalunya és un afer europeu i s'ha de resoldre en el marc d'Europa."

"Avui, la justícia europea ha fet més per la resolució del conflicte que dos anys de repressió de governs espanyols i de silenci vergonyós de les institucions europees."

En aquest sentit, ha apel·lat a la responsabilitat de les institucions europees per trobar una solució "negociada i justa" al conflicte. I ha advertit que seran "persistents".

 

 

ARXIVAT A:
Oriol Junqueras Carles Puigdemont Procés català Govern empresonat Judici procés
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut