
"Frau de llei", "despropòsit" o satisfacció, reaccions a la decisió del TC
Els partits polítics reaccionen a Twitter a la decisió del Tribunal Constitucional sobre la investidura de Carles Puigdemont. Un exlletrat del TC parla de "despropòsit"
Carles Puigdemont ha reaccionat poc després de saber-se la resolució del Constitucional. El TC ha decidit permetre la investidura, però només si és presencial i té una autorització del jutge.
En una piulada, el candidat a la investidura diu que "fins i tot el Tribunal Constitucional ha rebutjat el frau de llei que pretenia La Moncloa."
Fins i tot el TC ha rebutjat el frau de llei que pretenia la Moncloa. Més d'un hauria de pensar a rectificar i fer política d'una vegada. I si no n'és capaç, de plegar i deixar pas.
Carles Puigdemont 🎗 (@KRLS) 27 de gener de 2018
El president del govern espanyol diu que "celebra que el Constitucional prohibeixi la celebració d'un ple fraudulent"
Todos los demócratas tenemos la obligación de respetar las decisiones de los Tribunales. El Gobierno de España seguirá cumpliendo, además, su deber de defender la Ley y los derechos de los catalanes y del conjunto de los españoles. MR https://t.co/gxafFnjonI
Mariano Rajoy Brey (@marianorajoy) 27 de gener de 2018
El vicepresident de la mesa del Parlament i diputat de Junts per Catalunya, Josep Costa, diu que la resolució demostra "la politització i manca d'independència del TC".
Que el recurs no té cap fonament és evident perquè tenia en contra el Consell d'Estat, els lletrats i el magistrat ponent. Que al final surtin amb això per salvar la cara al govern central només demostra la politització i manca d'independència del TC.
Josep Costa (@josepcosta) 27 de gener de 2018
La coordinadora general del PDeCAT, Marta Pascal, lamenta "la falta (...) d'esperit democràtic" del govern espanyol:
La falta de sentit d'estat i d'esperit democràtic del Gobierno de M. Rajoy ha enfonsat l'Estat espanyol en la pitjor crisi institucional de la seva història recent. Exigim democràcia. #TC https://t.co/cSTYefNiQA
Marta Pascal (@martapascal) 27 de gener de 2018
Per part del PP s'han pronunciat el líder català, García Albiol, i el portaveu Rafael Hernando. Tots dos es limiten a fer referència a la necessitat que la investidura sigui presencial:
.@KRLS parece que para ser investido President tendrás que regresar a España, no? Ya te dije - personalmente- en alguna ocasión que este país es muy serio.
Xavier García Albiol (@Albiol_XG) 27 de gener de 2018
Gracias al recurso del Gobierno el Constitucional por unanimidad suspende cualquier tipo de Investidura no presencial en Cataluña. Torrent debería suspender inmediatamente el Pleno convocado a tal efecto.
Rafael Hernando (@Rafa_Hernando) 27 de gener de 2018
El líder de Ciutadans, Albert Rivera, remarca aquesta mateixa qüestió:
Quien no asista al pleno de investidura para huir de su responsabilidad penal ante la justicia no puede ser presidente, es de sentido común. https://t.co/Oo689KSTFo
Albert Rivera (@Albert_Rivera) 27 de gener de 2018
Des de Podem, Pablo Echenique sí que recorda que el Constitucional ha negat al govern espanyol la suspensió del ple:
El Gobierno pidió suspender el pleno. El Tribunal Constitucional ha rechazado la petición y ha dictaminado que SÓLO se suspenderá si Puigdemont intenta la investidura telemática. ¿Hasta cuándo los de la Gürtel y los del 3% van a tener a todo un país pendiente de los juzgados?
Pablo Echenique (@pnique) 27 de gener de 2018
També s'ha manifestat el coordinador general d'EH Bildu, Arnaldo Otegi:
En el Estado español, lo que pierden en las elecciones, tratan de ganarlo en tribunales a su servicio. pic.twitter.com/pQf8cVVgZy
Arnaldo Otegi (@ArnaldoOtegi) 27 de gener de 2018
Més enllà dels dirigents polítics, també s'han pronunciat reconeguts constitucionalistes com Joaquín Urias, professor de Dret Constitucional i exlletrat del TC, que, en un seguit de tuits, parla de "despropòsit":
Pobre Tribunal Constitucional. Sometido a tantas presiones, ha perdido el norte y la seriedad. Hoy tocaba sólo decir si se admite el recurso o no. Es un despropósito un Auto de admisión que prohíba determinados procedimientos de voto. Menos si no se han producido. Locos.
Joaquín Urias (@jpurias) 27 de gener de 2018
En definitiva el TC acuerda algo que nadie le ha pedido, que legalmente no puede acordar y que carece de sentido jurídico. El Gobierno se sale con la suya y no le importa que para eso haya que derrumbar el Estado de Derecho.¿Y esos son los constitucionalistas?
Joaquín Urias (@jpurias) 27 de gener de 2018
- ARXIVAT A:
- Procés catalàInvestidura