Carles Puigdemont: "Només si guanya el 'no' es convocaran eleccions autonòmiques"
El president de la Generalitat diu a TV3 que està disposat a anar al Congrés, però només a explicar-se, i tant ell com Oriol Junqueras afirmen que únicament els pot inhabilitar el Parlament de Catalunya
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha afirmat aquest diumenge que el govern està complint el calendari al qual es va comprometre quan va assumir el seu mandat. Puigdemont ha recordat les dificultats que comporten aquests compromisos del que ell mateix va definir com la "postautonomia" i la "preindependència".
"Hem fet les coses quan tocaven. A alguns els semblarà que és poc, a altres, massa; però hem tardat el que vam dir que tardaríem."
"Té grans conseqüències, el que estem a punt de fer, i la imprudència seria una greu irresponsabilitat. És un moment d'una gran responsabilitat. Entenc que hi ha molta gent d'un costat i de l'altre frisant: els uns, per unes raons, i els altres, per unes altres. Però el que no es pot permetre el luxe de frisar i de moure's per estímuls, sinó que ho ha de fer per decisions ben fonamentades, és el govern de Catalunya."
Puigdemont ho ha dit en l'entrevista que el periodista i director de TV3, Vicent Sanchis, li ha fet a ell i al vicepresident del govern, Oriol Junqueras, aquesta nit al Pati dels Tarongers del Palau de la Generalitat, i que s'ha emès conjuntament per TV3 i Catalunya Ràdio.
Què passarà si guanya el "no"?
Tant Puigdemont com Junqueras han assegurat que el referèndum es farà, per molts impediments que hi pugui haver. El president ha afirmat que només hi ha una possibilitat que hi hagi eleccions autonòmiques, i és que guanyi el "no" en el referèndum.
"Que guanyi el 'no', i llavors el govern, òbviament, no pot trigar ni un dia a convocar eleccions autonòmiques. Perquè el mandat dels catalans haurà estat: 'Volem continuar a l'estat espanyol, volem continuar sent una comunitat autònoma.' I, per tant, per gestionar això, cal que hi hagi una majoria nova al Parlament que obeeixi aquesta voluntat popular. És obligació del govern, i que ningú en tingui cap dubte: si el resultat és que no, jo no trigaré ni vint-i-quatre hores a convocar eleccions."
Anar al Congrés a explicar-se
El president ha assegurat que està disposat a anar al Congrés dels Diputats, però no pas per fer cap proposta, sinó per explicar-se.
"Jo ho demanaré, d'anar-hi. Per explicar com hem arribat fins aquí, quina és la situació política a Catalunya... De fet, aniré a explicar allò que li vaig demanar al president Rajoy de poder explicar en la Conferència de Presidents Autonòmics. Ell volia que hi anés a fer una proposta perquè fos votada, cosa que no passarà. No aniré a fer cap proposta, aniré a explicar, si volen escoltar, i a respondre els dubtes que tinguin: com s'ha arribat a aquesta situació. Perquè, si alguna cosa s'hagués de votar al Congrés dels Diputats, ja no seria cap proposta catalana; en tot cas, no l'hi portarà, aquest govern, cap proposta a votar."
Sobre possibles inhabilitacions
Durant l'entrevista, el president Puigdemont ha insistit diverses vegades que el seu govern està seguint el mandat del Parlament de Catalunya, que és l'única institució a la qual es deu.
"Nosaltres només acceptarem la inhabilitació de la institució que té el dret d'inhabilitar-nos, que és el Parlament de Catalunya. És evident que, si fem un referèndum que, tristament, no compta amb l'acord de l'Estat, és perquè el que volem és acordar-ho amb el poble de Catalunya, i és ell el que decidirà habilitar-nos o inhabilitar-nos amb el seu resultat."
De tota manera, el vicepresident Junqueras ha admès implícitament la possibilitat que se l'inhabiliti a ell i a altres càrrecs polítics, però ha assegurat que això no el preocupa.
"El meu paper és absolutament irrellevant comparat amb el procés que estem vivint, comparat amb el compromís d'aquest país, dels ciutadans d'aquest país, de la majoria que es reflecteix en el Parlament de Catalunya. Per tant, ja poden inhabilitar no sé quanta gent. Com ha dit el president en moltes ocasions, no tenen prou força per aturar tanta democràcia."
Garanteixen un cens semblant als anteriors
Pel que fa al cens i a altres aspectes tècnics del referèndum, ni Puigdemont ni Junqueras han volgut detallar gaire com seran, però han assegurat que el cens serà homologable amb els que s'han fet servir anteriorment. Segons el vicepresident, "hi haurà tot el que pertoca".
Carles Puigdemont: "Hem de dir clarament, i no volem enganyar a ningú, que el cens s'haurà d'assemblar el màxim possible als censos que hem utilitzat sempre."
Oriol Junqueras: "Hi haurà tot el que correspon que hi hagi. Entre altres coses, també comissions d'observació internacional que vetllaran per aquesta qüestió i per totes les altres, i que ens informaran no només a nosaltres, sinó també al món, de la qualitat i de les garanties democràtiques que nosaltres donem a aquest referèndum. I, per tant, també en això, com en les altres coses, hi haurà tot el que pertoca que hi hagi."
Pel que fa a la participació perquè es pugui considerar un referèndum vàlid, Oriol Junqueras ha recordat quines són les condicions exigides internacionalment.
"El que diuen els paràmetres internacionals, el que diu la Comissió de Venècia, etcètera, és que no s'han de posar uns mínims de participació, entre altres coses perquè fer-ho afavoreix un possible boicot per part d'alguna de les parts contra aquell referèndum. En tot cas, el que sí que és segur és que nosaltres estem convençuts que com més gran sigui la participació, doncs molt millor."
La definició de la pregunta
En aquesta entrevista, Junqueras ha afirmat que la definició de la pregunta del referèndum, que van fer pública aquest divendres, no va ser problemàtica per als integrants del govern.
"Tots teníem clar que havia de ser una pregunta clara i diàfana, i tothom havia de saber què estava contestant. I el terme "república" es va introduir de manera natural, és un terme que es fa servir arreu del món. Es va arribar fàcilment a un acord."